Oema foe Sranan (1978) + nagesprek ex-LOSON leden

At van Praag
wo 15 mrt 2023 - 19:00 tot 21:15
cinema zaal 3
wo 15 mrt 2023
19:00 tot 21:15
Geweest

Elke woensdag staat Chassé Cinema in het teken van de documentaire film. Bekijk alle woensdagdocu's hier!

Na de film gaan we in gesprek met Ditter Blom en Nadia Tilon, ex-leden van het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland (LOSON).

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren.

Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten.

De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk. Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders.

Meer weten? Luister de podcast!

oema foe sranan
Regie
At van Praag
Speelduur
56 min
verwacht
wo 15 mrt 2023
Taal
Nederlands, Sranantongo
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld