Première: Ver van Thuis

Steven Hendrikse, Amine Airad en Sofie de Beijer
wo 24 mei 2023 - 20:00 tot 22:00
kleine zaal (theater- en filmzaal)
Geweest
wo 24 mei 2023
20:00 tot 22:00
Geweest

Ver van Thuis vertelt persoonlijke verhalen van drie Oekraïense vrouwen die naar Nederland zijn gevlucht.

De documentaire Ver van Thuis is gemaakt door studenten Steven Hendrikse (Breda University of Applied Sciences), Amine Airad (Avans Hogeschool) en Sofie de Beijer (Fontys Hogeschool). De film gaat over persoonlijke verhalen van Svetlana, Maria en Katya, drie Oekraïense vrouwen die naar Nederland zijn gevlucht. Ze hebben hun familie en huis en haard achtergelaten.

Het is het verhaal over geen thuis meer te hebben. De vrouwen vertellen over hoe het thuis was voor de inval van Rusland in Oekraïne, hoe ze zijn gevlucht en hoe ze zijn opgevangen in Nederland en België. Het is ook het verhaal van Nederlanders die spontaan in actie zijn gekomen om vluchtelingen naar Nederland te brengen of in huis te nemen.

Na de film gaan we in gesprek met de makers. Ook Mijntje Notermans (Buddy bij Buddy2Buddy) en Nina Kramer (docent en onderzoeker Story Telling) komen langs. Rutger van Eijken (themaregisseur Inclusieve Samenleving & Gezondheid Urban Living Lab Breda) leidt het gesprek. Daarna is er muziek te horen van Rosa Spruit. Zij speelt popmuziek met een akoestische gitaar als kleurenpalet en melancholie als belangrijk wapen. 

 

Première: Ver van Thuis | Chassé Cinema Breda
Regie
Steven Hendrikse, Amine Airad en Sofie de Beijer
Speelduur
120 min
verwacht
wo 24 mei 2023
Taal
Oekraïens gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld
Onderdeel van