Alexandra Masmanidi

SPAfrica

Studio Julian Hetzel
Dit is wereldklasse
di 24 okt 2023 - 20:30
kleine zaal
di 24 okt 2023
20:30
Bestellen

Met SPAfrica duikt Julian Hetzel in de duistere politiek van water en onderzoekt hij de complexe verstrengeling van ethiek en economie. De solovoorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele en muzikant Frank Wienk, combineert theater, muziek en video.

Met water als conflict materiaal, laat de performer zien hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. In reactie op de absurditeit van het particuliere bezit van zoetwaterbronnen, ondanks het mensenrecht op schoondrinkwater, stelt Hetzel de problematische mechanismen van empathie ter discussie. SPAfrica biedt een duurzaam luxeproduct - drinkwater uit sub-Sahara dat naar Europa wordt geëxporteerd - als tegenstrijdig maar duurzaam alternatief voor de vermarkting van water door multinationals als Nestlé, Unilever en Coca-Cola. SPAfrica is 's werelds eerste 'empathiedrank'.

Naast provocerend zijn Hetzels voorstellingen ook poëtisch, ontroerend en humoristisch. Met een strakke beeldtaal brengt hij complexe morele, sociale en politieke dilemma’s dicht bij het publiek.  

Onderdeel van

credits

concept: Julian Hetzel and Ntando Cele / regisseur: Julian Hetzel / performanca: Ntando Cele / dramaturgie: Miguel Angel Melgares / artistiek adviseur: Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa / muziek en compositie: Frank Wienk / lichtontwerp: Nico de Rooij / technische leiding: Cesco van der Zwaag, Martijn van Nunen / techniek: Bea Verbeek, Simon Kelaita / productieleiding: Marieke van den Bosch / productie Cape Town: Lungilem Mbongwa