Bas Meeuws / Marco Borggreve

J.S. Bach en de Apocalyps

OPERA2DAY
do 1 feb 2024 - 20:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
do 1 feb 2024
20:00
Bestellen

Op basis van zijn dramatische en emotionele passies en cantates kun je je voorstellen dat Bach ook een fantastische operacomponist zou zijn geweest. Uitgedaagd door die gedachte creëerden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging ‘de opera die Bach nooit schreef’. 

De opera vertelt het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden. Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. Een heilstaat werd opgericht, die uiteindelijk radicaliseerde tot een dictatuur. We volgen Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. 

Met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach komt het verhaal tot leven. Dankzij een meeslepende en grootse enscenering, voortreffelijke cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman, zal Bach te horen en zien zijn als nooit tevoren. 

Lovend ontvangen
“Een volbloed opera” (NRC) die “volledig past in de traditie van OPERA2DAY” (de Volkskrant). 82% van het publiek gaf vijf sterren en de voorstelling werd uitgenodigd voor het gerenommeerde internationale Bachfest Leipzig.

credits

cast

Jan van Leyden – Florian Sievers, tenor
Bernhard Knipperdollinck Wolf - Matthias Friedrich, bas/bariton
Dieuwer Brouwersdochter Cecilia - Amancay Pastawski, Georgia Burashko, mezzosopraan
Bisschop / Jan Matthijsz - ntb
Bernhard Rothmann - Mattijs van der Woerd, bariton
Henrick Hendrickz / Jacob Dusentschuer - Kaspar Kröner, Oscar Verhaar, countertenor
Claes Janssen / Gezant / Kapelaan Johannes von Siburg - Wiebe-Pier Cnossen, bariton
Marijtje IJsbrandsdochter / Elisabeth Wandscherer – Michaela Riener
Heinrich Gresbeck Jobst Schnibbe - acteur
Katharina - Lauren Armishaw, sopraan 

muziek: Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos / libretto: Thomas Höft / scenario en regie: Serge van Veggel / muzikale leiding: Hernán Schvartzman / scenografie: Herbert Janse / lichtontwerp: Uri Rapaport / geluidsontwerp: Arne Bock / technisch producent: Ronald Tebra / kostuums: Mirjam Pater / kap & grime: Pilo Pikes / idee en muzikaal advies: Shunske Sato