Marco Borggreve

Mozart à la Say

Fazil Say en Amsterdam Sinfonietta
di 12 mrt 2024 - 20:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 12 mrt 2024
20:30
Bestellen

In het programma Mozart à la Say wordt Mozart op handen gedragen. Componist en gerenommeerd pianist Fazil Say is een groot fan van Mozart en geeft een eigen draai aan zijn werk.

De Turkse toppianist Fazil Say geeft met zijn Mozart-Say Suite een draai aan Mozarts werken. Hij combineert drie delen uit Mozarts Serenata, Notturna en Fantasia met pianowerken van hemzelf.

Naast Say brengt de Oekraïense componist Valentin Sylvestrov met The Messenger een eerbetoon aan de grote meester. De boodschapper uit de titel drukt zich uit in vloeiende, ver weg klinkende Mozart-achtige muziek. In Moz-Art à la Haydn voert Alfred Schnittke geesten van de oude meesters Mozart en Haydn op. Ze spelen een griezelig, maar ironisch duel met flarden klassieke muziek. De afsluiter Yürüyen Köşk is een ode aan de Turkse volksheld Atatürk. Dit oorspronkelijke pianokwintet wordt nu volledig door strijkers uitgevoerd.  

Programma 
Say                  New life Sonata voor piano solo 
Mozart            Fantasia KV 397 voor piano solo 
Mozart            Serenata Notturna, KV 239 
Mozart/Say     Rondo alla Turca voor piano solo 
Sylvestrov       The Messenger 
Schnittke         Moz-Art à la Haydn 
Mozart            Andante uit Dissonanten kwartet 
Say                  Yürüyen Köşk voor piano en strijkers

Inleiding

Dinsdagochtend 5 maart 2024 geeft muziekjournalist Thijs Bonger een inleiding op het concert Mozart à la Say in de Nieuwe Veste Breda. De lezing bestaat uit veel muziek van Mozart, anekdotes en beelden om het concert op 12 maart nog gerichter te luisteren. Meer informatie: volksuniversiteit-breda.nl

credits

Amsterdam Sinfonietta / leiding & viool: Candida Thompson / piano: Fazil Say