Terug

9 - Cas Public 9+

BRIK: Brabants Internationaal Kinderfestival

do 6 jun 2019 20:00 tot 20:55  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

In staat de 9e symfonie centraal. Een muzikaal meesterwerk dat componist Beethoven afmaakte toen hij al helemaal doof was. Extra beroemd in Europa omdat de koorfinale ‘Ode an die Freude’ sinds 1972 het Europese volkslied is – dat lied dat je altijd hoort voor het Eurovisie Songfestival. 

Choreografe Hélène Blackburn nam voor 9 een atypische danser als vertrekpunt: Cai Glover. Hij is namelijk vanaf z’n achtste volledig doof, net als de componist toen hij deze symfonie schreef. Eigenwijs en ambitieus als hij is, wilde Cai danser worden en dat is hem glorieus gelukt. Mede dankzij een briljant gehoorapparaat waardoor hij toch iets van het geluid meekrijgt. Blackburn vindt overigens dat hij beter danst zonder, “alsof al zijn andere zintuigen daardoor wakker zijn geworden”.

Hoe bevat je een geweldig muziekstuk als je niet kunt horen? Hoe ervaar of begrijp je de wereld als een van je zintuigen het laat afweten?

Samen met haar vijf dansers probeert de choreografe de grenzen van de stilte te verleggen, het anders zijn te overstijgen en het lichaam te laten spreken.

 

Concept: Cas Public & Kopergietery

Choreograaf: Hélène Blackburn

Tekst: Johan De Smet

Muziek: Martin Tétreault

Films: Kenneth Michiels

Lichtontwerp: Emilie B-Beaulieu en Hélène Blackburn

Kostuums: Michael Slack en Hélène Blackburn

Scènefoto: Damian Siqueiros 

 

In de pers:

“Als een wervelwind die alle toeschouwers achterlaat met een warme gloed. (…) houd ogen en oren wijd open en geniet, want deze voorstelling moet je gezien hebben, negen keer na elkaar als het moet.” Het Nieuwsblad/De Gentenaar (B)

 

extra info

Website: https://www.caspublic.org/ 

video: https://vimeo.com/189088461

Inkijkje in het werkproces: http://www.creation-9.com/

 

genre: kinderen en familie, dans