Terug

Borodin Quartet

-

di 22 mei 2018 20:30 tot 22:20  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


“De begeestering is onverminderd aanwezig”, schreef de Volkskrant over het ‘springlevende’ Borodin Kwartet. Al meer dan zeventig jaar is het Russische ensemble een voorbeeld voor strijkkwartetten wereldwijd. Vandaag combineert het Borodin Quartet twee stukken van Haydn met Tsjaikovsky’s Eerste Strijkkwartet. Het Borodin Quartet werd in 1945 geformeerd door vier studenten van het conservatorium in Moskou, onder de naam Moskou Philharmonisch Kwartet. Tien jaar later werd voor de huidige ensemblenaam gekozen.

Russische muziek, reikend van Borodin en Tsjaikovski via Glinka en Prokofjev tot Schnittke, heeft altijd een centrale plaats binnen het repertoire ingenomen, evenals het oeuvre van Beethoven. Een hechte band onderhield het ensemble met Dmitri Sjostakovitsj. Deze  componist werkte herhaaldelijk met de musici aan de interpretatie van zijn strijkkwartetten. Het  resultaat van die samenwerking is te beluisteren via opnamen en live in concertzalen wereldwijd.

Het kwartet geeft regelmatig masterclasses en nam zitting in de jury van verschillende internationale concoursen. Voor muziek in ruimere kamermuziekbezetting deelde het Borodin Quartet het podium met collega’s als Svjatoslav Richter, Yuri Bashmet, Michael Collins, Elisabeth Leonskaja, Denis Matsuev en Nikolai Lugansky. In het huidige seizoen musiceert het Borodin Quartet onder leiding van Vladimir Jurowski met de Staatskapelle Dresden in werken voor kwartet en orkest van Martinu en Schulhoff. In 2015 vierde het Borodin Quartet zijn zeventigjarig bestaan met een reis rond de wereld met optredens in bijvoorbeeld Moskou, Frankfurt, Wenen, Berlijn, Londen, Montreal, Tokio en Hongkong.

Haydn - Strijkkwartet op.33 nr.1 in b klein – Haydn - Strijkkwartet op.33 nr.5 in G groot – Wolf - Italiaanse Serenade – Tsjaikovsky - Strijkkwartet nr.1 in D groot op.11

genre: klassieke muziek

4,42 sterren

Gemiddelde waardering: 4,42 sterren

Meeuwesen

29-05-2018

5 sterren

De muziek was prachtig, maar er was geen enkele interactie met de zaal. ook kon er geen lachje af. het kwam over alsof de muzikanten zich enorm ergerden aan de mensen die tussendoor applaudisseerden.

L. De Leeuw

25-05-2018

5 sterren

Prachtig concert! Jammer van de houten schotten; die droegen beslist bij aan de akoestiek maar gaven het podium een armoedige uitstraling.

P.H. Van Zee

24-05-2018

5 sterren

Bijzonder

W.C.M. Boers

24-05-2018

5 sterren

Zeer gedreven, enthousiaste musici (met een wat saaie, houten achtergrond...)

S.C.W.T.M. Damen

24-05-2018

5 sterren

Wij hebben de toegangskaarten gratis gekregen en zouden normaal nooit naar klassieke muziek gaan. Het was echter erg mooi, wij hebben genoten en dit smaakt zeker naar meer!

J.W.H. Van Gennip

23-05-2018

5 sterren

nog nooit zo'n mooie uitvoering gehoord

Kitty en Theo

23-05-2018

5 sterren

Ik wist van te voren niet wat ik ervan moest verwachten maar het was verrassend goed. Heerlijke muziek!

A.A.M. Martens

23-05-2018

5 sterren

Erg mooi

M. Lensing

23-05-2018

5 sterren

Leek wel een heel orkest...mooi !!!

L.P.A. Crielaard

23-05-2018

5 sterren

Een wonderschone klank en harmonie iedereen aan te raden

O. Wolters

23-05-2018

5 sterren

Wat een virtuositeit, écht geweldig. Even in een ander universum, een heel andere tijd

M.T. Mcbee

23-05-2018

5 sterren

Perfect uitvoering

bekijk reacties (12)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu