Terug

Borodin Quartet

-

di 22 mei 2018 20:30  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


“De begeestering is onverminderd aanwezig”, schreef de Volkskrant over het ‘springlevende’ Borodin Kwartet. Al meer dan zeventig jaar is het Russische ensemble een voorbeeld voor strijkkwartetten wereldwijd. Vandaag combineert het Borodin Quartet twee stukken van Haydn met Tsjaikovsky’s Eerste Strijkkwartet. Het Borodin Quartet werd in 1945 geformeerd door vier studenten van het conservatorium in Moskou, onder de naam Moskou Philharmonisch Kwartet. Tien jaar later werd voor de huidige ensemblenaam gekozen.

Russische muziek, reikend van Borodin en Tsjaikovski via Glinka en Prokofjev tot Schnittke, heeft altijd een centrale plaats binnen het repertoire ingenomen, evenals het oeuvre van Beethoven. Een hechte band onderhield het ensemble met Dmitri Sjostakovitsj. Deze  componist werkte herhaaldelijk met de musici aan de interpretatie van zijn strijkkwartetten. Het  resultaat van die samenwerking is te beluisteren via opnamen en live in concertzalen wereldwijd.

Het kwartet geeft regelmatig masterclasses en nam zitting in de jury van verschillende internationale concoursen. Voor muziek in ruimere kamermuziekbezetting deelde het Borodin Quartet het podium met collega’s als Svjatoslav Richter, Yuri Bashmet, Michael Collins, Elisabeth Leonskaja, Denis Matsuev en Nikolai Lugansky. In het huidige seizoen musiceert het Borodin Quartet onder leiding van Vladimir Jurowski met de Staatskapelle Dresden in werken voor kwartet en orkest van Martinu en Schulhoff. In 2015 vierde het Borodin Quartet zijn zeventigjarig bestaan met een reis rond de wereld met optredens in bijvoorbeeld Moskou, Frankfurt, Wenen, Berlijn, Londen, Montreal, Tokio en Hongkong.

Haydn - Strijkkwartet op.33 nr.1 in b klein – Haydn - Strijkkwartet op.33 nr.5 in G groot – Wolf - Italiaanse Serenade – Tsjaikovsky - Strijkkwartet nr.1 in D groot op.11

genre: klassieke muziek

inleiding 19.45

gratis inleiding

De voorstelling maakt deel uit van de serie Passie voor viool

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu