Terug

Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer

NTGent

wo 14 nov 2018 20:30 tot 22:20  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Nederlanders zijn dol op vluchten. Vooral intercontinentaal. Met OR 361 naar Curaçao. Met GA 089 naar Djakarta. Veelal in de zomer. Afrikanen en Arabieren zijn minder dol op vluchten, maar ze gaan. Vooral intercontinentaal. Met een sloep naar Lampedusa. Met een vlot naar Lesbos. Veelal buiten de winter.

Theatermaker Milo Rau [Bern, 1977] kijkt niet de andere kant op. Hij reisde naar brandhaarden in het Midden-Oosten en de Congo. Daar sprak hij hulpverleners, geestelijken en oorlogsslachtoffers. In zijn indringende theatervoorstelling Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer gidsen de actrices Els Dottermans [B] en Olga Mouak [F] het publiek naar de grenzen. Van landen. Van medeleven. Van ongemak. 

Milo Rau, kersvers artistiek leider van NTGent, onthutste eerder met Five Easy Pieces, waarin zeven kinderen en een volwassene het leven van Marc Dutroux reconstrueren. In de actuele dubbelmonoloog Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer bewijst Rau opnieuw dat hij mokers maakt. Daar slaat hij mee. Zachtjes. Zo liefdevol dat het pijn doet. www.ntgent.be

regie: Milo Rau – vertaling: Han Kerckhoffs  spel: Els Dottermans, Olga Mouak – Nederlands en Frans gesproken, Nederlands boventiteld

genre: toneel

inleiding

Om 19.45 vindt er een gratis inleiding plaats.

programmawijziging

Deze voorstelling is helaas geannuleerd. Kaarthouders worden per e-mail op de hoogte gebracht.

Recensies

Brabants Dagblad

-
"Hoewel het appels en peren zijn, is het verleidelijk verboden gebied te vergelijken met compassie."

“Hoewel het appels en peren zijn, is het verleidelijk verboden gebied te vergelijken met compassie. Zeker omdat regisseur johan simons bij ntgent de voorganger was van milo rau, regisseur van compassie. Dat die laatste het op punten wint, komt doordat rau een stuk pittiger is en duidelijker stelling neemt. Hij vraagt zijn publiek om na te denken. Daardoor raakt compassie je net iets harder.”

Trouw

-
"De geschiedenis van het machinegeweer' is confronterend, soms lelijk en ongemakkelijk theater zonder antwoorden."

Volkskrant

-
"Het levert een af en toe cynische, maar vooral ook erg wijze voorstelling op, die je gedachten verwart en op scherp zet."

“Compassie wordt van een inleiding en epiloog voorzien door de zwarte actrice olga mouak, die heel sec en daardoor aangrijpend haar geschiedenis vertelt - op de vlucht vanuit donker afrika naar de lichtstad parijs. Het levert een af en toe cynische, maar vooral ook erg wijze voorstelling op, die je gedachten verwart en op scherp zet. Met een prachtige els dottermans die haar rol bewonderenswaardig streng en afgemeten speelt, maar toch ook een zekere lichtheid toelaat.”

Theaterkrant

-
"Dottermans acteert sterk en subtiel"

“Jammer eigenlijk, dat Mouak zo zelden aan het woord is, want vooral haar inbreng heeft iets verfrissends. We moeten het doen met het functionele, monotone cynisme van Dottermans’ relaas, die sterk en subtiel acteert en alles bij elkaar brengt tot een cruciaal moment, waarin ze de angst van het geweld waarin ze als hulpverleenster terechtkomt theatraal toch nog verrassend vorm geeft."

bekijk recensies (4)

Arrangementen

Premium parking

Premium parking

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.