Terug

Cursus kunst en filosofie V

Moderne kunstfilosofen 2

do 26 mrt 2020 19:30 tot 21:30  |  Kinlyzaal

Op last van de overheid zijn wij genoodzaakt om alle theater- en filmvoorstellingen t/m zondag 31 mei te annuleren of te verplaatsen. We brengen alle kaarthouders op de hoogte. Je kan ons helpen door naar Mijn Chassé op onze website te gaan en daar je persoonlijke gegevens zo goed mogelijk aan te vullen. Denk hierbij vooral aan je e-mailadres, telefoonnummer en IBAN nummer. Dat helpt ons bij een vlottere afhandeling. Voor overige zaken is het bespreekbureau op maandag t/m vrijdag via de chat en mail bereikbaar tussen 10.00 en 18.00 uur.

Inmiddels een vaste waarde in ons programma, de cursusreeks van Rob van Gerwen. Dit seizoen krijgt u een grondige en samenhangende ingang in een ontwikkeling in de geschiedenis van de kunstfilosofie: van vaste idealen naar een flexibele omgang met de wereld. Kant, Plato, Lessing, Schopenhauer, Gadamer en Wittgenstein komen aan bod. 

do 19 mrt: Van schoonheidsidealen tot kunstvormen
Plato's begrip van menselijke schoonheid slaat zowel op uitwendige als op inwendige (morele) schoonheid, een opvatting die ook Kant in par. 17 van zijn Kritik der Urteilskraft over het schoonheidsideaal verdedigt. In Winckelmanns en Lessings discussie over de Laokoon-beeldengroep zien we de overgang van idealen naar kunstvormen: het moderne systeem van de schone kunsten.

do 26 mrt: Arthur Schopenhauer, laat-romanticus
Kunst is om van ons lijden aan het leven te vluchten. Leven doen we als individu en daarbij zitten we elkaar in de weg. Door ascese komen we los van die strijd, maar met kunst komen we ook een eind. Een kunstwerk geeft de universele essentie van een ding weer en niet zijn individualiteit. Schopenhauer combineert in zijn kunstfilosofie de ideeënleer van Plato met de kenniskritiek van Kant.

do 2 apr: Hans-Georg Gadamer, hermeneuticus
Kunstwerken vormen het helderste voorbeeld van wat begrijpen eigenlijk inhoudt. En hoe begrijpen we een kunstwerk? Als een feest, een spel en een symbool -- en zo kan het toegankelijk zijn ook al leven we in een andere periode of cultuur.

do  9 apr: Ludwig Wittgenstein
Filosofen hebben de neiging theorieën te bouwen, maar die zijn doorgaans gebaseerd op onhoudbare analogieën. In de esthetica is dat niet anders. Maar wat is een esthetische ervaring voor iets? Kunnen we schoonheid wel definiëren, of beter: moeten we dat wel willen? De taal waarmee we over kunst praten veronderstelt een levensvorm, die misschien in de Middeleeuwen nog niet bestond.

do 19 & 26 mrt, do 2 & 9 apr - 19.30-21.30 - hele serie € 68 / per avond € 20 

Wilt u de hele serie reserveren? Plaats dan de vier losse avonden van de cursus in uw winkelwagen. De korting wordt dan automatisch toegepast.

genre: verdieping