Terug

Daar gaan we weer (White male privilege)

Wunderbaum

za 1 dec 2018 20:30  |  MK2zaal (theaterzaal)

In Daar gaan we weer (Whit male privilege) van het Vlaams-Nederlands acteurscollectief Wunderbaum reageren drie hoogopgeleide, witte West-Europeanen van bijna veertig op een opgehouden spiegel waarin ze een onfris verleden en een complex heden gereflecteerd zien. Een spiegel waar ze steeds moeilijker naast kunnen kijken. Vanuit hun moderne kantoor proberen drie collega’s hun rol in het racisme-debat te definiëren. Gaandeweg zakken ze steeds verder weg in een moreel moeras, waarbij vermoeidheid en overgevoeligheid nooit veraf zijn.

Een voorstelling over de bevoorrechte positie van witte mensen ten opzichte van alle andere mensen op de wereld en het gebrek aan benul daarvan bij diezelfde witte mensen. www.wunderbaum.nl

tekst: Annelies Verbeke – regie & spel: Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers – coproductie: Theater Rotterdam

Wunderbaum (Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten en vormgever Maarten van Otterdijk) is een acteursgroep die voorstellingen maakt over actuele, maatschappelijke onderwerpen. Vanaf 2017 richten zij zich op bubbels.

“Wij voorspellen dat de woorden 'bubbel' en 'nep nieuws' de komende tijd enorm veel gebruikt gaan worden (althans in onze bubbel). Wij zitten voorlopig goed in onze bubbel en lezen alleen kwaliteitsnieuws. Uiteraard zijn we wel benieuwd naar andere bubbels maar willen niks forceren. We weten ook niet zeker of we in die andere bubbels welkom zijn. Desalniettemin is het ons voornemen om zoveel mogelijk undercover te gaan in andere bubbels.” Maartje, Walter, Wine, Matijs en Marleen kennen elkaar van de Maastrichtse acteursopleiding. Sinds 2001 gaan ze als collectief door het leven. Toen nog als Jong Hollandia, onder de vleugels van Johan Simons, nu als Wunderbaum, naar het geurboompje voorin de auto. Voorstellingen maken en regisseren ze zelf.

genre: toneel

annulering

Wegens zwangerschap van beide actrices is deze voorstelling geannuleerd. Kaarthouders zijn per e-mail op de hoogte gebracht.

Recensies

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Een twee uur lange, bijna ononderbroken woordenwisseling waarin alles wat er over vooroordelen en gevoeligheden kan worden gezegd, inclusief al die vooroordelen en gevoeligheden zelf, in hoog tempo de revue passeert."

NRC

- >4,0 sterren
"Het interessante van de nieuwe voorstelling van acteursgroep Wunderbaum is dat het de afwezigheid van niet-witte stemmen aangrijpt om een vernietigend oordeel over de zelfgenoegzaamheid van de witte hoofdpersonages te vellen."

bekijk recensies (2)