Terug

Het Zuidelijk Toneel

De achterkant van Breda

za 26 okt 2019 20:30 tot 21:50  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Een drankje, een blowtje, een pilletje, een lijntje: het klinkt onschuldig. Gebruik jij wel eens wat? Drugs voorzien in een breed gedragen behoefte. De bijbehorende criminaliteit is een gevolg van onze diepe verlangens naar spanning en verdoving. In De achterkant van Breda duiken we dieper in de verborgen samenleving achter de drugscriminaliteit in deze stad. 

Tieners die in de derde persoon spreken, mannen die het liefst zwijgen, een wijk met verschillende gezichten, een door spijt gepijnigde oude man. De achterkant van Breda is een collage voorstelling in vijf delen. Elk met een eigen kleur, een eigen karakter, maar samen vormen ze een spannend, thrillerachtig geheel.

De achterkant van Breda is niet waargebeurd. Het is geen pamflet, noch een preventieproject. Het verheerlijkt niets, velt geen oordeel en geeft geen antwoorden. Het stuk verwart en het stelt gerust, roept vragen op en levert gegarandeerd een goed gesprek op over broederschap, zwijgen én Breda.

Paul Depla, burgemeester Breda en voorzitter van de Raad van Toezicht van HZT: “De drugscriminaliteit is in het zuiden van het land nu eenmaal een groter probleem dan elders. Door de ligging, logistiek, maar ook de mentaliteit: we doppen hier onze eigen boontjes wel. Theater is bij uitstek een manier om de complexe werkelijkheid anders te laten binnenkomen.”

Diederik Stapel, tekstschrijver: “Drugscriminaliteit wordt met veel lawaai afgekeurd, maar tegelijkertijd smullen we van de romantische kant ervan. The Godfather en Scarface domineren de filmcanon, Breaking Bad en The Sopranos behoren tot de best bekeken en gewaardeerde series ooit, en de boeken over Holleeder vliegen de winkel uit. Die dubbelheid hebben we in de voorstelling verwerkt. www.hzt.nl

tekst: A.H.J. Dautzenberg, Diederik Stapel – regie: Joris van Midde, Bram Van Der Kelen – dramaturgie: Piet Menu - spelcoaching: Wilibrord Keesen - regie assistentie: Hans Maas - spel: Björn van der Doelen, Erwin Boschmans, Mike Weerts, Michiel Kerbosch, Huub Smit, Tessa De Boysère, Pepijn Korfage, Marcel Osterop - spel & tricking: Kelian Cieslak, Silvan Vasilda

genre: toneel

inleiding De wereld van 'Jan de Man'

Op woensdag 23 oktober lanceert Het Zuidelijk Toneel de eerste aflevering van De wereld van Jan de Man, met een debat. Te gast zijn o.a. Miranda de Meijer (bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie en advocaat-generaal bij datzelfde OM) en Noor Smits van het Veiligheidshuis Tiel. Piet Menu, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, leidt het gesprek. 

De wereld van Jan de Man is een podcast in vijf afleveringen van Het Zuidelijk Toneel, gemaakt door Romanee Rodriguez, met het vetorecht van Jan de Man. Jan is Brabander en was actief in het drugscircuit, meer hoeven we hier niet van hem te weten. De muziek is van Peter van de Witte. Met medewerking van Stef Visjager, Marieke Prinsen Geerligs en Piet Menu. meer

Start 19.00 uur, toegang is gratis.

Theaterarrangement (v.a. 20 personen)

Duik samen met uw gezelschap in de onderwereld van Breda en geniet van duistere arrangementen. meer informatie

tentoonstelling

In aanvulling op de voorstelling staat er in onze foyer een tentoonstelling. Deze legt De achterkant van Breda in cijfers bloot. Hoeveel kost een pistool in onze stad? Hoeveel drugslaboratoria zijn er afgelopen jaar in de stad opgerold? Hoeveel geld gaat erom in de wietteelt? Wat levert het op om je zolder beschikbaar te stellen voor de wietteelt en wat zijn de gevaren? Maar cijfers alleen zijn niet genoeg. Daarom toont de tentoonstelling ook wat er zich aan de achterkant van de cijfers afspeelt: de verhalen van jonge mensen in conflict met de wet. Om die verhalen uit de detentiecentra op te diepen, werkte Het Zuidelijk Toneel (HZT) samen met Young in Prison (YIP). Jongeren in detentiecentra doorliepen onder begeleiding van HZT en YIP een proces dat uitmondde in de verhalen die zichtbaar zijn in de tentoonstelling. De achterkant van Breda-tentoonstelling is gratis te bezoeken in de foyer.

Recensies

Volkskrant

-
"Een wereld vol ongeschreven wetten en geheime gebruiken."

"Hun gespierde lijven tarten de zwaartekracht, in tricking zijn ze onverslaanbaar, de jongens uit de wijk. En toch, ver zal het ze niet brengen. Er zijn er niet veel die de wijk verlaten, een goed toekomstperspectief ontbreekt. Dat leidt tot frustratie, maar roept tegelijkertijd ook een gevoel van romantiek op. Van saamhorigheid en solidariteit, ongeschreven wetten en geheime gebruiken. Van deals, drugs, spanning en sensatie."

Theaterkrant

-
"Verlokking van een charmante onderwereld."

"De voorstelling opent met een stel lefgozers dat vol waaghalzerij en onderlinge competitiedrift urban dance uitvoert, beslist van grote elastische en gespierde kracht. Zij zijn vrienden voor het leven, maar je proeft de onderlinge spanning. Dat is mooi gedaan. In een overwegend grauw en donker decor, met filmische stadsbeelden op de achtergrond, ontvouwt zich de onderwereld. Of eerder: ontvouwen zich de verlokkingen en verleidingen van de onderwereld, want daarover gaat goedbeschouwd deze uitvoering. De acteurs zijn stuk voor stuk uitstekend goed met een krachtige, rauwe présence. Er is een passende, grimmige soundcape."

bekijk recensies (2)

Arrangementen

Brasserie

Brasserie 18:00

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu van de dag à € 29,95; elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. Eet u vegetarisch, gluten- en/of lactosevrij of heeft u andere dieetwensen? Geef dit door via horeca@chasse.nl
Brasserie

Brasserie 18:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu van de dag à € 29,95; elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. Eet u vegetarisch, gluten- en/of lactosevrij of heeft u andere dieetwensen? Geef dit door via horeca@chasse.nl