Terug

Toneelgroep Amsterdam

De andere stem

di 6 feb 2018 20:30 tot 21:45  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


De andere stem is het antwoord van Ramsey Nasr op La voix humaine  in regie van Ivo van Hove. In die monoloog van Jean Cocteau, wereldwijd gespeeld door Halina Reijn, hoort en ziet het publiek een vrouw die voor de laatste keer met haar ex-geliefde belt en kan enkel gissen naar de mogelijke antwoorden van de man. In De andere stem laat Ramsey Nasr deze man aan het woord.

De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De vrouw aan de andere kant van de lijn lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Nasr: “Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. La voix humaine bestaat uit de reacties en insinuaties van de vrouw die in de steek is gelaten. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.”

Nasr speelt de rol van de man in regie van Ivo van Hove: “Ik sta bekend om grootschalige producties, maar voor een regisseur vormt een monoloog dé ultieme uitdaging. Het biedt me de mogelijkheid om op een intieme en intense manier met één acteur uit het ensemble tot op de millimeter samen te werken. Net zoals mijn vader, een ouderwetse apotheker die nog zelf zijn pilletjes en zalfjes maakte met een milligramweegschaal, zo regisseer ik De andere stem. Niet met kilo's, maar met milligrammen, en élk daarvan telt.” www.tga.nl

tekst: Ramsey Nasr – regie: Ivo van Hove - spel: Ramsey Nasr, Djamila Landbrug

genre: toneel

4,27 sterren

Gemiddelde waardering: 4,27 sterren

M.L.F. Van der Steen

15-02-2018

5 sterren

De emotie werd te snel weer overgenomen en bleef daardoor wat oppervlakkig. Hierdoor werd het ook iets te langdradig en kwam er geen eind aan. Op zich was de rode draad herkenbaar en goed.

P. Vastbinder

08-02-2018

5 sterren

Fenomenale acteursprestatie. To the point decor: "leuk ingericht." zegt hij zelf.

A. Keetels

08-02-2018

5 sterren

Knap dat je met 2 personen de aandacht blijft houden.

Ad

08-02-2018

5 sterren

Wij waren drie keer onder de indruk: 1. Door de heldere en enthousiaste voorbespreking, 2. Door de gesproken tekst in de voorstelling 3. Door het spel en de voordracht.

Dadaman

08-02-2018

5 sterren

Sublieme acteerprestatie dat de vrouw aan de andere kant van 'de telefoonlijn' zo waarachtig tot leven gewekt werd, dat ze je op de zenuwen werkte . En dat terwijl ze slechts imaginaire aanwezig was.

G. Bavinck

08-02-2018

5 sterren

geweldige toneelprestatie van Ramsay Nasr.Vlot gespeeld met veel ruimte voor je eigen fantasie en na verlaten van het Chassé blijven vragen over die aanleiding geven voor napraat, kortom een fijne toneelavond.

K. Hielkema

08-02-2018

5 sterren

De thuisblijvers hadden buitengewoon ongelijk. Een raadsel dat zo weinig mensen kwamen. Subliem toneel, van begin tot eind.

H.L. Baartmans

07-02-2018

5 sterren

Slecht te verstaan het eerste kwartier. Een uur zou lang genoeg zijn geweest

niet nodig

07-02-2018

5 sterren

Fantastisch gespeeld, we hebben Halina niet gezien, maar kunnen ons helemaal voorstellen hoe ze aan de andere kant van de lijn hysterisch bezig was.

J. Romer

07-02-2018

5 sterren

Prachtig gespeeld. Ook mooi om de tijdsgeest te vatten waarin wij nu leven. een minpunt: Op de momenten dat Ramsey Nasr bijna fluisterend sprak ontging ons de zinnen volkomen. Het was praktisch niet te verstaan. We moesten het doen met enkele woorden die enigszins te verstaan waren. We waren zeker niet de enigen.Jammer; het geeft toch een onbevredigend gevoel P.S. we zaten iets na het midden.. P.S. we zaten iets na het midden.

G.W. Van Haastert

07-02-2018

5 sterren

Prima spel in bijzonder stuk.

bekijk reacties (11)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Op fabuleuze wijze geeft Nasr millimeter na millimeter prijs wat de werkelijke reden van de noodlottige breuk is.Regisseur Ivo van Hove begeleidt Nasr met raffinement in de verscheurdheid van de man tussen oprechte bekommernis en besef dat de breuk onverm"

De Standaard

- >4,0 sterren
"Liefde is een ziek ding’, weet Nasr. Zijn spel getuigt daarvan. Zoals zijn tekst even natuurlijk klinkt als prachtig poëtisch kan uithalen, zo acteert hij als op de notenbalk van een grillige symfonie. Warm, ijskoud, hete tranen, ijsberen, kop in kas, ges"

Volkskrant

- >4,0 sterren
"De andere stem blinkt uit door intens spel, klein en meeslepend"

Het Nieuwsblad

- >4,0 sterren
"Ramsey Nasr speelt de pannen van het dak in deze halve dialoog"

Knack

- >4,0 sterren
"Nasr pakt in deze tekst een van de meest clichématige onderwerpen op de meest eigenzinnige, frisse én poëtische manier aan. Wat heeft hij daarvoor nodig? Een veerkrachtige pen die de pathetiek, de oprechte emotie, de inventieve beeldspraak én de humor nie"

Cutting Edge

- >4,0 sterren
"Authenticiteit is het sleutelwoord tot deze nieuwe tekst"

bekijk recensies (6)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.