Terug

Toneelgroep Jan Vos & Noord Nederlands Toneel

Gas

zo 29 sep 2019 16:00 tot 20:15  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Najaar 2018 deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling Gas. "Groots theater over nationale tragedie", kopte NRC boven een vijfsterrenrecensie, terwijl  Trouw en Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek komt nu naar ons theater.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: Gas is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden. www.toneelgroepjanvos.nl | www.nnt.nl

tekst: Tjeerd Bischoff – regie: Jeroen van den Berg – muziek: Jaap van Keulen – spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker e.a.

genre: toneel

pauze en buffet

De voorstelling bevat twee pauzes. In de tweede pauze openen wij een buffet waar u soep en broodjes kunt kopen.

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"Geestig en slim verweeft Gas de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama."

Volkskrant

-
"De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt."

Trouw

- >4,0 sterren
"Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune."

Theaterkrant

- >5,0 sterren
"Gas is een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien."

Dagblad van het Noorden

- >4,0 sterren
"Drie uur smakelijk genieten."

Groene Amsterdammer

-
"Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid."

bekijk recensies (6)