Terug

Toneelgroep Amsterdam

Het jaar van de kreeft

wo 1 nov 2017 20:30 tot 21:45  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman spelen de hoofdrollen in Het jaar van de kreeft naar de gelijknamige roman van Hugo Claus en één van de lievelingsromans van regisseur Luk Perceval. Het balanceren tussen grote gevoelens en banaliteit, tussen hooggespannen verwachtingen en dagelijkse beslommeringen vormt de basis van zijn lezing.

Het jaar van de kreeft gaat over een stormachtige relatie. De voorstelling is een aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee reddeloze mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Beide geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. Een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die de liefde ervaren als een noodlot en een missie.

De roman van Hugo Claus is een rollercoaster. In korte hoofdstukken schetst hij het portret van twee mensen die niet met, noch zonder elkaar kunnen. In provocerende, ontroerende en poëtische scènes zijn we getuige van de ontreddering die een grote passie veroorzaakt. Claus slaagt erin om een verhaal dat in de handen van mindere schrijvers een pulproman zou opleveren, op te tillen tot een existentieel drama over levensangst en doodsdrift. Balancerend tussen pathos en humor creëert hij twee onvergetelijke personages in een liefdesverhaal dat van alle tijden is. www.tga.nl

tekst: Hugo Claus – regie: Luk Perceval - bewerking: Peter van Kraaij - muziek: Jeroen van Veen - spel: Maria Kraakman, Gijs Scholten van Aschat, Jeroen van Veen

genre: toneel

3,46 sterren

Gemiddelde waardering: 3,46 sterren

E. Verheijen

5 sterren

Zeer doordachte uitvoering, welke perfect is uitgevoerd. Zeer verrassend. Genoten en nu nog nagenietend.

Mirjam

5 sterren

Een bijzondere voorstelling met goed acteerwerk. Kwam wat langzaam op gang.

Goossens

5 sterren

Ondanks het goede toneelspel genoot ik niet van de voorstelling. Het gegeven vond ik nogal overdreven en veel te veel van dezelfde problemen met kleine variaties. Ik werd er slaperig van.Onlangs zagen wij in Eindhoven "De vader" met Hans Croiset. Deze voorstelling was veel boeiender en heeft me geen moment verveeld.

R. Snoeker

5 sterren

walgelijk platte vertoning van menselijk drama

M.J. Florschutz

5 sterren

Verrassend en bijzonder goed!

Carla

5 sterren

Fantastisch hoe 2 acteurs zo'n boek kunnen weergeven op het toneel. Het was alleen voor de totale dynamiek echt beter en leuker geweest als er meer acteurs mee hadden gedaan in het spel. Ik had het boek gelezen en kon me daardoor veel beter inleven. Dit geldt niet voor mensen die het boek niet gelezen hebben.

H.H. Satter

5 sterren

Prachtige, ontroerende voorstelling van twee geweldige acteurs ondersteund door indringend pianospel

R. Snoeker

5 sterren

Er werd te veel aan het voorstellingsvermogen van de bezoeker over gelaten, indien men het boek niet gelezen had.

Den Toom

5 sterren

F.A.M. Vergroesen

5 sterren

Heel apart

Th. Hengst

5 sterren

De manier waarop de beide hoofdrolspelers gestalte gaven aan het verhaal was fantastisch en erg knap. Alleen tegen het einde van het stuk vond ik het wat langdradig.

Hanke

5 sterren

Wat een fenomenaal spel. Van begin tot eind boeiend.

Frank

5 sterren

bijzondere setting, gewaagd, soms traag. heel goede acteurs.

bekijk reacties (13)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"Wondermooi is die uitbeelding van de aantrekkingskracht en verkennende erotische handelingen tussen deze man en vrouw in de openingsscènes"

"Vanaf dat moment weet je dat Het jaar van de kreeft, de vertoneling van de roman van Hugo Claus, een traktatie zal zijn. Vederlicht, frapperend en vloeiend, in de vaste hand van regisseur Luk Perceval. Hij had een idee, een gewaagd idee: niet imiteren, maar transformeren; de geest, de ziel van het werk van een ander genie eren door de schoonheid van het lichaam op de plaats van de woorden te zetten. Die operatie is volmaakt geslaagd."

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat hebben zich de afwijkende, uiterst fysieke speelstijl magnifiek eigen gemaakt"

“Ze slepen je mee in hun rauwe, intense. maar bovenal kwetsbare spel van aantrekken en afstoten. Hun destructieve gedrag schuurt bovendien prachtig met de zachtzoete melodieën van pianist Jeroen van Veen.”

Trouw

- >4,0 sterren
"Het is fascinerend om twee van de beste tekstacteurs van Nederland zich zo schaamteloos fysiek op hun rol te zien werpen"

“Zeker Kraakman weet fenomenaal een verward, gelaagd en ongrijpbaar personage neer te zetten dat je gevoelsmatig wel degelijk begrijpt. Haar geliefde moet haar kwikzilveren lichaam en emoties zien bij te benen, maar blijkt daar niet toe in staat. Dat levert een van de mooiste beelden van de voorstelling op: hij probeert onhandig een kapotte sekspop op te blazen, terwijl zij als een krankzinnige rondjes fietst op het kinderfietsje om zijn aandacht te trekken. Een beeld waarvan je de betekenis niet precies in woorden kan vatten. Maar dat je wel bijna fysiek aan je hart voelt trekken.”

De Groene Amsterdammer

-
"Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman trekken alle registers van hun grote toneelspelerstalenten wijd open"

“Luk Perceval laat met Het jaar van de kreeft opnieuw zien wat een groot kunstenaar hij is.”

bekijk recensies (4)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:00

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu