Terug

Concertserie Verrassende Ontmoetingen

Koperslag, Harmonie Amor Musae en het Bredaas Mannenkoor

zo 17 nov 2019 15:00 tot 17:00  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Op zondag 17 november om 15.00 uur maken het orkest Amor Musae, het Bredaas Mannenkoor en Ensemble Koperslag een Musical Journey. Deze reis voor harmonie, koor en koperensemble wordt gepresenteerd door de acteur Juda Goslinga. Orkest Amor Musae o.l.v. Frans van Dun en Koperslag o.l.v. Jan van den Eijnden openen het concert met een fanfare-achtige openingsintrada ('Wilhelmina') van Henk Van Lijnschooten.

De muzikale reis gaat naar Spanje waar Antonio Alvarez, 'Suspiros d'España' herinneringen aan Spanje componeerde. Een prachtige paso doble, bewerkt voor symfonieorkest, gespeeld door Amor Musae. Van Spanje naar Wales, een landschap met prachtige bergen en een muziekcultuur met fabelachtig goede koren en brassbands. Uit de mis van de Welshe componist Karl Jenkins 'The armed Man' het 4e gezang: Benedictus, loflied voor God gezongen door het Bredaas Mannenkoor en begeleid door Amor Musae.

Componist William Byrd uit Essex, componeerde in 1588 een mars t.g.v. de Engelse overwinning op de Spaanse Armada van Phillips II: The Earl's of Oxford March, gespeeld door Koperslag. Deze reis vervolgt zijn weg naar de Verenigde Staten, waar Willy Richter,The Creation, een ode aan de schepping schreef, uitgevoerd door het Bredaas Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit. Star Wars Soundtrack van John Williams, gaat over het zonnestelsel, onderdelen van de schepping en de dreigende vernietiging ervan, iconische filmmuziek vertolkt door Amor Musae. Brian Balmages schreef voor groot koperensemble 'A Hero's Destiny' gespeeld op de inauguratie van president Trump. Fanfare uit La Peri (de Perenboom) uit de balletmuziek La Peri (de naam van de prinses uit een Perzisch sprookje) waarop Paul Dukas een ballet componeerde.

Naar Italië en Israël, met de opera 'I Lombardi', van Guiseppe Verdi, gaat over de eerste kruistocht van de Lombarden naar het Heilige Land om Jerusalem te bevrijden. Een beroemde kooraria, muzikaal vertolkt door het Bredaas Mannenkoor. In Engeland waar Gustav Holst, een groot componist, vooral bekend is van zijn suite The Planets. Uit The First Suite speelt Amor Musae 'Intermezzo'. Nederland is een delta en dat inspireerde Jan Bosveld tot het componeren van het zeer vitale werk Delta Energy, refereert aan de ijver en werklust van de Nederlander en appelleert aan het huidige energievraagstuk. Koperslag laat het horen.

'Cantique de Jean Racine' is één van de religieuze gedichten van Racine door Fauré op muziek gezet. Een loflied op Christu door het Bredaas Mannenkoor. Twee Brel-chansons worden vertolkt door Juda Goslinga. Met de Legende van de duivel, van Charles Gounod sluiten Amor Musae, Bredaas Mannenkoor en Koperslag dit concert af. Uit deze opera hoort u de kooraria 'Choeur des Soldats' het bekendst, parmantig, strak gestructureerd en muzikaal thema.

genre: cultuur uit stad en streek