Terug

MAAS Theater & Dans

Lampje (8+)

Toneel
Dans
Betoverend
wo 22 jan 2020 15:00 tot 16:20  |  Kinlyzaal

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd.” “Ga liggen, wind. Af!” Maar de wind is geen hond, verandert in een storm en dan gaat alles mis.

Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn. Moniek Merkx maakt een theaterbewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat euforische recensies kreeg en vier boekenprijzen won waaronder de Gouden Griffel. De theaterversie van Lampje is een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i). Van de makers van onder andere Hallo familie, Liefde en Alleen op de wereld.

Moniek Merkx over Lampje
“Het is een prachtig tijdloos boek met waanzinnig veel verrassende wendingen. Wij mogen de eerste theaterbewerking maken en met de lyrische muziek van Djurre de Haan gaat mijn hart meteen al sneller kloppen. Lampje is in feite weer een coming-of-age verhaal, ik heb er al meerdere verteld. In zo’n stormachtige periode zit altijd veel diepte en het is ontroerend om te zien hoe Lampje met vallen en opstaan steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Voor iedereen dus veel groeilessen aanwezig.” www.maastd.nl

bewerking & regie: Moniek Merkx - livemuziek: Djurre de Haan (AWKWARD i), David Corel - spel: Anne Fé de Boer, Rosa van Leeuwen, Carmen van Mulier e.a.

genre: kinderen en familie, toneel, dans

Recensies

Trouw

- >3,0 sterren
"Hoe moeilijk Lampje het ook heeft, ze laat zich niet op haar kop zitten"

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Bijna zo betoverend als het kinderboek"

De Volkskrant

- >3,0 sterren
"Met de sfeer en het acteerwerk zit het in de theatervoorstelling Lampje wel goed"

Noordhollands Dagblad

-
"Lampje is puur genieten. (...) een intens mooie, melancholieke en toch grappige voorstelling. Een waar je ademloos naar kijkt. (...). Werkelijk alles is mooi aan deze Lampje."

Scènes

- >5,0 sterren
"Herkenning en verbazing in ode aan de verbeelding. (…) Keer op keer volgt herkenning, gecombineerd met verrassing en verbazing. Precies zoals in het boek. Daar kan geen realistische film- of televisieversie tegenop"

Theaterkrant

-
"Zijn woede door zijn fysieke kwellingen is mooi invoelbaar en zijn lichamelijke inspanningen om deze rol vorm te geven zijn indrukwekkend en raak: aan het einde zie je hem bijna letterlijk door de golven dartelen"

Theaterparadijs

- >5,0 sterren
"De verhouding tussen spanning en humor is zeer wel overdacht gedoseerd. Hierdoor blijf je ook tijdens grappige scènes erg goed in de spanning van het verhaal zitten"

I Love Theater

- >5,0 sterren
"Fantastisch goede acteurs, die je weten te raken met hun spel"

bekijk recensies (8)