Terug

Le nozze di Figaro

wo 13 feb 2019 20:30 tot 23:30  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Le nozze di Figaro is een van Mozarts bekendste opera’s en nog steeds revolutionair, zowel muzikaal als theatraal. In een regie van Eva Buchmann en geleid door Jan Willem de Vriend ontstaat een voorstelling die emotioneel overrompelt. Intiem, zonder opsmuk en dicht op de toeschouwer. Bij macht en seksualiteit anno 2018 denkt iedereen #metoo. En ‘absolute macht’ anno nu is een extreme concentratie van kennis (data), manipulatie van de massa en daaruit resulterende nooit vertoonde rijkdom. Voor wie de politiek het primaat heeft over de inrichting van de samenleving betekent dit dat het (nooit helemaal afwezige) ‘democratisch tekort’ extra pijnlijk voelbaar is. In deze uitvoering van Le nozze di Figaro wordt voor ons deze seksuele experimenteerlust geladen met een politiek gevaarlijke stellingname, namelijk een directe aanval op de ‘absolute macht’ en privileges van adel, vorst en kerk. Zo gevaarlijk dat de libertijn Da Ponte uiteindelijk uit Wenen werd verbannen en dat Mozart werd vermoord.

Dat laatste is althans de goed beargumenteerde theorie van Harke de Roos in zijn boek Das Wunder Mozart, dat een belangrijk uitgangspunt vormt voor een documentaireserie die op stapel staat en waarin de totstandkoming van Punto Arte’s Le nozze di Figaro een rode draad vormt.

Mozart was als rebelse freelance musicus/componist en als eigenmachtig individu een exponent van zijn revolutionaire tijd. Punto Arte geeft zijn Figaro zowel muzikaal als theatraal voor een hedendaags publiek die revolutionaire betekenis en impact terug. www.senf.nl

muziek: W.A. Mozart – libretto: Lorenzo Da Ponte – regie: Eva Buchman – muzikale leiding: Jan Willem de Vriend – producent: Punto Arte i.s.m. Het Piccolo Festival van Udine (Italië)

genre: klassieke muziek

geannuleerd

Helaas is Le nozze di Figaro geannuleerd.