Terug

Liefdesverklaring (voor altijd)

Het Zuidelijk Toneel, Nicole Beutler Projects & Rudolphi Producties

vr 7 dec 2018 20:30 tot 21:40  |  MK2zaal (theaterzaal)

Cas Enklaar, Marien Jongewaard, René van ’t Hof en Antoinette Jelgersma, vier doorgewinterde acteurs en mimespelers, vertegenwoordigen vele decennia aan ervaring in de Nederlandse theaters. Na een lange relatie met het publiek maken zij de balans op. Jarenlang keken we naar hen, nu kijken zij terug.

Het begon allemaal met het beroemde en beruchte stuk Publikumsbeschimpfung uit 1968, waarmee de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke zijn publiek bestookte met verwensingen en beledigingen. In 2014 adopteerden Magne van den Berg (toneelschrijver) en Nicole Beutler (theatermaker/choreograaf) het stuk en draaiden het 180 graden. Liefdesverklaring, een voorstelling met zes jongeren, was een hartverwarmende dankbetuiging aan het publiek. Het stuk kreeg laaiend enthousiaste reacties en werd geselecteerd voor het Theaterfestival.

Liefdesverklaring (voor altijd) is het vervolg. Niet met jongeren, maar juist met oudere, zeer ervaren acteurs. Het is doorleefder, rauwer en eerlijker. Want zoals in elke lange relatie komt de liefde niet zonder strijd. Het stuk gaat over acteurs, en over toneel, maar vooral over hun relatie met ons. Een onverbloemde ode aan de toeschouwer, aan wederzijds vertrouwen, aan wat ons maakt en wat ons breekt.

Na 1: SONGS (2009), Piece (2011), Liefdesverklaring (2014) en Role Model (2018) is dit de vijfde intensieve samenwerking van Magne van den Berg en Nicole Beutler. Het is een duo dat zowel beeldend, inhoudelijk als emotioneel altijd boeit. Moeiteloos combineren ze teksttoneel met beweging en muziek. Als geen ander weten ze ‘de essentie van de dingen’ te verankeren in woord en beeld.

Piet Menu: “Het Zuidelijk Toneel onderzoekt de kunst van het ouder worden, zowel in de afscheidstournee van Bejaarden en Begeerte als in Liefdesverklaring (voor altijd) en nog een aantal kleinere projecten. De kunst van het ouder worden, als oproep om in het licht van de ondergaande zon onszelf, ongeacht de leeftijd, weer eens goed te gaan bekijken.” www.hzt.nlwww.nbprojects.nl

concept & regie: Nicole Beutler, Magne van den Berg – tekst: Magne van den Berg – muziek: Gary Shepherd – artistiek advies: Piet Menu – spel: Antoinette Jelgersma/Maureen Teeuwen, Cas Enklaar, Marien Jongewaard, René van ’t Hof – met dank aan: Het Nationale Theater.

genre: toneel

annulering/verplaatsing

Vanwege een blessure van een van de acteurs wordt deze voorstelling verplaatst naar zondag 6 januari om 15.00 uur. Kaarthouders worden hiervan per e-mail op de hoogte gebracht.

 

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Afwisselend dolkomisch en doodserieus brengen ze, toegewijd geleid door Beutler en Van den Berg, een ode aan het vak."

Als dat geen liefde is.

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Het is dat de affectie inderdaad wederzijds is en de liefde diep zit voor deze vier prachtacteurs die ons altijd (ook nu weer) in al hun naakte kwetsbaarheid en met al hun talent hun verhalen hebben verteld, ons hebben vermaakt, ontroerd en geschokt."

Theaterkrant

-
"Het is een statement van liefde dat via taal, toon en lichaam ook vraagt wat we eigenlijk hebben bereikt sinds radicale openheid het credo werd."

Trouw

-
"Een zaal heeft één energie, één ademhaling. Die voel je, omdat al je zintuigen openstaan door de spanning en adrenaline."

Brabants Dagblad

-
"Ze maken geen politiek theater, maar een boodschap heeft ‘Liefdesverklaring’ wel degelijk."

NRC

- >3,0 sterren
"De wisselwerking tussen speler en kijker, het moment waarop telefoons uit staan en we een voorstelling over ons heen laten spoelen."

bekijk recensies (6)