Terug

Menuet | Nederlandse première

LOD / Daan Janssens & Fabrice Murgia

wo 17 mei 2017 20:30 tot 21:55  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Een man, een vrouw en een meisje delen een huis. De man slijt zijn dagen in de vrieskelder van een bedrijf. Om de tijd te doden, verzamelt hij krantenknipsels van allerhande gruwelijkheden. Zijn hyperactieve echtgenote verliest zich ondertussen in het geregel van het huishouden en in het maken van kinderkleertjes die ze verkoopt via haar zwager. Het huishoudhulpje dat haar bijstaat, speelt de hoofdrol in de verlangens van de man. Die klassieke driehoeksverhouding ontvouwt zich in Menuet tot een grootse tragedie in huiskamerformaat.

LOD-componist Daan Janssens en regisseur Fabrice Murgia zetten hun tanden in de existentiële thema’s van Louis Paul Boons roman uit 1955. De eenvoudige feiten worden telkens door de ogen van een ander personage gepresenteerd. De banale situatie krijgt hierdoor een tragische gelaagdheid. Eenzaamheid, schaamte en seksuele drift vormen de basis voor de 3d-visie op de mens die hier wordt getoond. Menuet schetst het portret van eenzame mensen die zweven tussen het normale en het abnormale, tussen zeggen en zwijgen. Daan Janssens en Fabrice Murgia gaan op zoek naar die spanning, in de overtuiging dat in die tussenzone het echte leven ligt.

Het Gentse productiehuis LOD heeft ons hart lang geleden veroverd en die liefde duurt voort. Al 25 jaar creëren zij toonaangevende muziektheater- en operavoorstellingen met een keur aan theatermakers, waaronder Josse de Pauw en Guy Cassiers. De LOD-artiesten worden in binnen- en buitenland geroemd omwille van hun hedendaagse benadering van het genre en ontvingen hiervoor diverse prestigieuze prijzen. www.lod.be

regie: Fabrice Murgia - bewerking: Menuet van Louis Paul Boon - muziek: SPECTRA Ensemble o.l.v. Filip Rathé - compositie: Daan Janssens - zang: Cécile Granger (sopraan), Raimund Nolte (bariton), Tineke Van Ingelgem (sopraan) - coproductie: Théâtre National Wallonie – Bruxelles, deSingel, SPECTRA, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Le Maillon - Théâtre de Strasbourg Scène européenne, Artara, La Monnaie / De Munt - Met de steun van: ENOA : CREATIVE EUROPE PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION, Cultureel Akkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap

genre: internationale selectie, klassieke muziek, toneel

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Hein van Kemenade

5 sterren

Ik vond het overrompelend. Geweldig dat dit soort voorstellingen in Het Chassé te zien zijn.

Van Leest

5 sterren

Prachtige voorstelling. Mooi decor, heel bijzonder door de projecties en het lichtspel. Prachtige muziek door orkest en ook een heel goed spel en zang. Heel bijzonder!

bekijk reacties (2)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Recensies

De Morgen

- >3,0 sterren
"De roman Menuet van Louis Paul Boon is niet alleen door zijn titel een muzikaal werk. Ook de vorm ervan ademt muziek en dans. De vertaling van Daan Janssens en Fabrice Murgia naar het muziektheater volgt die adem getrouw en subtiel"

De Standaard

- >4,0 sterren
"Componist Daan Janssens en regisseur Fabrice Murgia toveren Boons ‘Menuet’ om tot een onwezenlijke operatrip"

bekijk recensies (2)