Terug

Het Nationale Ballet

Ode aan de meester, Hans van Manen 85

vr 11 mei 2018 20:00 tot 22:00  |  Jupilerzaal


Geen choreograaf heeft zo’n groot stempel op de dans in Nederland gedrukt als Hans van Manen. In dit hommageprogramma ter gelegenheid van zijn vijfentachtigste verjaardag voegt Het Nationale Ballet wederom een parel van de meester aan het repertoire toe.

Hans van Manen mag deze zomer dan 85 worden, zijn ster is wereldwijd nog steeds rijzende. De afgelopen jaren nam zowel het Marijinski Ballet als het Bolsjoi Ballet werk van hem op het repertoire en ook het Ballet de l’Opera National de Paris gaat zijn werk uitvoeren. Het Nationale Ballet is er dan ook trots op Van Manen als vaste choreograaf in zijn gelederen te hebben en trakteert u in Ode aan de meester op vier meesterlijke creaties.

On the move
Nieuw voor Nederlands grootste balletgezelschap is On the move, dat Van Manen in 1992 voor Nederlands Dans Theater maakte. De voor de meesterchoreograaf zo kenmerkende helderheid in vorm en structuur is hier tot op het bot uitgekristalliseerd: elke lijn, blikrichting, overgang en muzikale frase voelt onontkoombaar. Solist is violist Liza Ferschtman.

5 Tango’s
Van alle Van Manen-balletten is 5 Tango’s misschien wel het meest uitgevoerd. In 1977 zette Van Manen met dit werk de ‘tango nuevo’ van Astor Piazzolla in Nederland op de kaart. De choreografie, gezet op vijf contrastrijke composities, is een zinderend duet tussen de onderhuidse passie van de tango en de koele distantie van het ballet. De muziek wordt uitgevoerd door het  Sexteto Canyengue onder leiding van bandeonist Carel Kraayenhof.

Sarcasmen
Minstens even iconisch is Sarcasmen, in 1981 gemaakt voor Rachel Beaujean en Clint Farha. Dit ballet voor twee dansers en een pianist gaat over elkaar uitdagen, treiteren zelfs, maar nooit ‘over de top’ – dat zou tenietdoen aan de geraffineerde chic en erotiek van de choreografie.

Symphonieën der Nederlanden
Tot slot in dit hommageprogramma Symphonieën der Nederlanden, in 1987 gecreëerd voor de opening van Amsterdam Culturele Hoofdstad. Van Manen zag bij Louis Andriessens gelijknamige, opzwepende muziek beelden voor zich van Amerikaanse marching bands en gaf daaraan zijn eigen frisse, soms dwarse, maar steeds aanstekelijke interpretatie. www.operaballet.nl

choreografie: Hans van Manen - muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio

genre: klassieke muziek, dans

inleiding 19.15

gratis inleiding

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Een greep uit 40 jaar Hans van Manen laat zien dat zijn choreografieën nog niets van hun sexy, stoere uitstraling hebben verloren"

"Van Manens werk kent zulke heldere, leesbare patronen, zo’n sexy, stoere uitstraling en zulke frisse avontuurlijke préséance, dat het geen kans krijgt belegen te worden. Achter elke beweging schuilt een speels, doelgericht raffinement."

Theaterkrant

- >5,0 sterren
"Wervelende hommage aan Hans van Manen"

Parool

- >4,0 sterren
"De dynamiek tussen een groep en twee uit die groep losbrekende koppels komt bij HNB uitstekend uit de verf"

Telegraaf

-
"Prachtig waren ook de Vijf tango’s met Carel Kraayenhof en On the Move waarbij violiste Liza Ferschtman liet horen bij de wereldtop te horen"

bekijk recensies (4)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu