Terug

MARIKEN IN DE TUIN DER LUSTEN

Opera2Day

do 22 okt 2015 20:15 tot 22:56  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

“De faam van het jonge Haagse gezelschap Opera2Day neemt snel toe”, schreef het Algemeen Dagblad. Alle reden dus om hun nieuwste productie Mariken in de tuin der lusten, het intense en ontroerende verhaal van Mariken van Nieumeghen, naar Breda te halen. U ziet de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld vol duivelse karakters. Calliope Tsoupaki , wiens muziek volgens de New York Times “dizzyingly beautiful” is, schreef de partituur. Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel speelt Mariken. www.opera2day.nl

Middeleeuws gezongen, Nederlands boventiteld

muziek: Calliope Tsoupaki – libretto: Karim Ameur, Serge van Veggel – concept & regie: Serge van Veggel – muzikale begeleiding: Asko|Schönberg, Tetraktys Ensemble, Cappella Amsterdam – muzikale leiding: Hernán Schvartzman – solisten: Hannah Hoekstra e.a.

genre: klassieke muziek, opera

4,63 sterren

Gemiddelde waardering: 4,63 sterren

J.H.Meerburg-Klifman.

26-10-2015

5 sterren

heel bijzonder en boeiend. Ook goed te volgen door de boventiteling en de verteller. Fraaie vormgeving.

P. Eijgenhuijsen

25-10-2015

5 sterren

Je beseft dat je getuige bent geweest van iets bijzonders. Een eigentijdse opera, prachtige uitvoering van de muziek van Calliope Tsoupaki. Uitstekend toneelspel van ondermeer Hanna Hoekstra en Joop Keesmaat. Prachtige zang. Zeer verrassend wagenspel. Stemmig einde.

E.G. Visser

23-10-2015

5 sterren

boeiend te zien hoe het verhaal op een moderne manier wordt weergegeven. met weinig middelen toch duidelijkheid verschaffen. punt van aandacht is de "boventiteling". deze zit voor velen zo hoog, dat je delen van de voorstelling mist. lager plaatsen of op de podiumrand zodat het een ondertiteling wordt.

F. de Wijs

23-10-2015

5 sterren

Prachtige voorstelling! Goed geacteerd en schitterende muziek!

A.M. De Jong

23-10-2015

5 sterren

Ik vond het een geweldige voorstelling. Knap om van zo'n oude tekst een voorstelling te maken die nu nog boeit. Alleen had het wat mij betreft iets korter gekund. Ik was samen met mijn man. Helaas vond die de muziek niet mooi.

W.J.A.M. Horward

23-10-2015

5 sterren

Ik ging eigenlijk alleen kijken omdat mijn dochter figureerde, maar ik heb er erg genoten. Ik vond het grappig, mooi en ontroerend. Heel afwisselend. Je werd steeds verast.

V.M.A.

23-10-2015

5 sterren

Fantastisch geheel van muziek, spel, choreografie, kleuren, stiltes, oude en nieuwe muziek en idem culturen en gebeurtenissen. De symbolen: het getal 3 en de cirkels waren er levens-echt in verweven.

W. Van der Linden

23-10-2015

5 sterren

bekijk reacties (8)

inleiding

Gratis inleiding om 19.30 onder leiding van musicoloog Philip Ruitenberg. Door middel van kleurige beelden en klinkende muziek schetst Philip Ruitenberg achtergronden van het ontstaan van Mariken in de tuin der lusten, verdiept hij de thematiek van het werk en krijgt u een indruk van het muzikale raffinement waarmee Calliope Tsoupaki de muziek schreef.

Recensies

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Het lukt allemaal met deze middeleeuws gebleven en toch naar onze tijd reikende Mariken"

lees hier de hele recensie

de Volkskrant

- >3,0 sterren
"De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen, van de engelachtige stem van Lucie Chartin tot een draagbaar orgeltje met blaasbalg."

Trouw

- >3,0 sterren
"Prachtig heen en weer schietende roulades doorspekt met droge slagen op de trom doen precies wat een ouverture moet doen: je oren op scherp zetten."

de Telegraaf

- >3,0 sterren
"Rustgevende schoonheid"

NRC

- >4,0 sterren
"Nieuwe opera Mariken is soms grillig maar bij vlagen grandioos"

Het onderwerp van zonde, boetedoening en vergiffenis is zwaar en particulier, veel scènes zijn statisch, de protagoniste (verfijnde, doorleefde rol van actrice Hannah Hoekstra) zingt niet en de spanningsboog is grillig. Maar het is óók een begeesterde, bij vlagen grandioze voorstelling. (…) De partituur is doordrenkt van Tsoupaki’s voorliefde voor Byzantijnse muziek, wat de christelijke sfeer een prettig on-Nederlands randje geeft. Ook het oud-Nederlands draagt bij aan de sensatie een rite bij te wonen. Zangeressen, blokfluiten en draailier kleuren mooi met de wringende eigentijdse klanken. (…) Tsoupaki is normaliter geen humorist, maar met Van Veggels vindingrijke regie en de voortreffelijke performance van countertenor Michael Chance ontstaat een tragikomisch hoogtepunt. IJzersterk is de manier waarop Chance eventjes uit zijn stijve mantel kruipt, om geknield in zijn onderkleed een roerende meditatie over vergiffenis te zingen.

bekijk recensies (5)

Arrangementen

Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:00

Laat u verrassen door het Menu du Jour : elke dag een ander menu zodat wij u kunnen laten proeven van het seizoen en altijd het meest verse kunnen opdienen tegen goede marktprijzen. Of ga voor een van de klassieke gerechten van Spécialités de Chassé die wij het gehele jaar serveren. menu
Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.