Terug

Steef de Jong / Groots en Meeslepend

Orfeo, een drama van karton

za 28 apr 2018 20:30 tot 21:50  |  MK2zaal (theaterzaal)

Theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong wil de operette opnieuw uitvinden. Voor zijn voorstelling Orfeo, een drama van karton begint hij, in een handgemaakt kartonnen pop-updecors, bij de oorsprong. Daar waar de eerste opera en eerste operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice. Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607 wordt beschouwd als de eerste echte opera. En Jacques Offenbachs bewerking Orphee aux enfers uit de 19e eeuw ziet men als de eerste operette.

De mythe inspireert al eeuwenlang componisten, toneelschrijvers en filmmakers. Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwereld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed.

Orfeo, een drama van karton van Steef de Jong is een Groots en Meeslepende voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeo-operette van nu. www.grootsenmeeslepend.nl

concept & spel: Steef de Jong - regie: Ina Veen - muziek: Marieke Hopman

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. Steef de Jong is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie aan DasArts (master of theater – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en studeerde in 2009 af met een opera waarbij hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie. Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij met haar de eenmans-operette-trilogie Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel waarin hij zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette bezingt.

Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014. En zij wonnen de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef naast de Veghelse Toneelpublieksprijs, de Olifant; de kunst- en cultuurprijs van de stad Haarlem.

Groots en Meeslepend maakt voorstellingen die met minimale middelen een grootse operateske wereld oproepen. Achter de schijnbaar lichtvoetige speelstijl en vormgeving gaat een diepere wereld schuil die wil verwonderen en ontroeren.

genre: opera, toneel

4,20 sterren

Gemiddelde waardering: 4,20 sterren

A. Van Rijthoven

30-04-2018

5 sterren

De dag erna zat de voorstelling nog helemaal in mijn hoofd. Ik heb genoten van de creativiteit, de eenvoud die tegelijk complex is, en van de prachtige muziek.

I.M.L. Rompa

29-04-2018

5 sterren

ik vond het g e w e l d i g !! wist absoluut niet wat ik me erbij moest voorstelling, maar de voorstelling was een verrassing van het begin tot het eind: humoristisch, hilarisch, tegendraads, vrolijk, verrassend gebruik van zowel de lichtbeelden als de kartonnen decorstukken. complimenten voor jullie Steef en Marieke, maar ook een vondst om de 2 'assistenten' zo in te zetten! we hebben genoten!!

A.C. Van Casteren

29-04-2018

5 sterren

aangenaam verrast

A. Storms

29-04-2018

5 sterren

verrassend creatief en muzikaal. Geweldig!!

Cees

29-04-2018

5 sterren

Speels, licht en toch aanzettend tot reflectie; prachtige decor opbouw; genoten van de acteurs / musici en de assistenten.

bekijk reacties (5)

Recensies

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Hij knutselt zelf allerlei decorstukken en attributen in elkaar om er vervolgens zijn voorstelling van te maken. Zijn stijl: onbevangen, anti-dramatisch en speels educatief."

NRC

- >3,0 sterren
"De openingsscène van ‘Orfeo, een drama van karton’ is veelbelovend."

Theaterkrant

-
"Het is tegelijk simpel en ingewikkeld, ingenieus en grappig."

Steef de Jong zet stapels karton om in kastelen en paleizen, een ware metamorfose, net als Ovidius doet als hij zijn geschiedenissen vertelt als verhalen over gedaanteveranderingen.’ […] Het is tegelijk simpel en ingewikkeld, ingenieus en grappig. Ik kan me onbeperkt verbazen over wat hij met ogenschijnlijk primitieve middelen weet op te bouwen.

Haarlems Dagblad

-
"Het slotbeeld is prachtig: een golvende zee van karton waaruit alleen het hoofd van De Jong hartverscheurend zingt over zijn verloren liefde."

bekijk recensies (4)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu