Terug

Pax Europa

DE NIEUW AMSTERDAM & T, ARSENAAL MECHELEN

vr 20 mei 2016 20:30 tot 21:40  |  MK2zaal (kleine theaterzaal)

“Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht."

PAX Europa is de nieuwste voorstelling van De Nieuw Amsterdam in coproductie met t,arsenaal mechelen en Toneelhuis. In een bloedstollende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe moet het verder met dit continent dat zo verscheurd dreigt te raken? Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?

PAX Europa toont de wrijving, de discussie en de problemen van het huidige Europa. Maar tegelijkertijd zetten de makers dit tegenover de houding die ook heerst, de hang naar saamhorigheid en verzoening; de wil om een pax, een vrede, te vinden. Een complexe kwestie, maar wel één die iedereen aangaat en urgenter is dan ooit.

PAX Europa is een unieke samenwerking tussen jonge en gevestigde theatermakers, van wie het merendeel zelf eenmigratieachtergrond heeft. Dat levert een spannende confrontatie op tussen diverse culturen en generaties, die hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk allemaal één ding gemeen hebben: Europeaan zijn. www.denieuwamsterdam.nl www.tarsenaal.be

concept: Sabri Saad El Hamus, Michael De Cock – tekst: Fikry El Azzouzi – regie: Mokhallad Rasem – eindregie: Gerardjan Rijnders – spel: Sabri Saad El Hamus, Julia Ghysels, Junior Mthombeni, Anna Schoen, Enkidu Khaled

Over DNA
DNA (De Nieuw Amsterdam) is een theatergroep die voorstellingen maakt over en voor de wereld om ons heen, de wereld van vandaag die in toenemende staat van verwarring verkeert. Daarvoor zoomen we in op de mens en zijn identiteit. Deze identiteit stellen we in de verschillende voorstellingen steeds weer op een andere manier centraal. Op deze zoektocht vormen zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen mensen onze drijfveer. En steeds weer blijven we daarin alert op generalisaties en zoeken we naar middelen om deze te doorbreken. Door verrassende keuzes te maken in het maakproces van de voorstelling, door bijvoorbeeld makers met diverse achtergronden samen te voegen (van Anna Schoen tot Junior Mthombeni) willen we het publiek confronteren met de culturele diversiteit in onze samenleving en het debat hierover levend houden.

 

genre: toneel

nagesprek

Direct na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met Sabri Saad el Hamus (speler PAX Europa én artistiekleider DNA) en Junior Mthombeni (speler PAX Europa) onder leiding van Loulou Sjerps. U krijgt tijdens dit nagesprek de gelegenheid om vragen te stellen aan de spelers over de voorstelling. 

Recensies

de Volkskrant

- >3,0 sterren
"Niet altijd even duidelijk, maar intrigerend genoeg om naar te blijven kijken."

De tekst is van Fikry El Azzouzi, maar de lichaamstaal is zeker zo belangrijk. Met een blik of een beweging weet de groep vaak mooi associatief beeld op te roepen, van ontheemding en verlies, tot een gevoel van trots en eigenheid.

bekijk recensies (1)

Arrangementen

Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:00

Laat u verrassen door het Menu du Jour : elke dag een ander menu zodat wij u kunnen laten proeven van het seizoen en altijd het meest verse kunnen opdienen tegen goede marktprijzen. Of ga voor een van de klassieke gerechten van Spécialités de Chassé die wij het gehele jaar serveren. menu
Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.