Terug

Pique Dame

Odessa Nationaal Opera en Ballet Theater

wo 21 mrt 2018 20:00 tot 23:00  |  Jupilerzaal


Tsjaikovski’s meeslepende en aangrijpende Pique Dame (Schoppenvrouw) is al een publiekssucces vanaf de wereldpremière in 1890 in Sint-Petersburg. De opera legde tot grote schok van velen een zwarte kant van de beschaafde elite bloot en laat zien hoe een obsessief verlangen naar rijkdom kan leiden tot de fatale ondergang van een man.

Hoofdpersoon Hermann zet bij het gokken alles in, denkend dat hij een geheime formule kent waarmee hij niet kan verliezen bij het kaarten. Het tegendeel blijkt waar en Herman pleegt zelfmoord. Zo wordt hij het derde slachtoffer van zijn eigen goklust − na de oude Gravin, die het geheim zou kennen en Lisa, die verliefd op hem was. Uitgevoerd door het internationaal geroemde gezelschap uit Oekraïne mikt deze opera op het hart.

libretto: Modest Tsjaikovski, Pjotr Ilitsj Tsjaikovski - regie: Alexander Titel – muzikale leiding: Leonid Butenko - Russisch gezongen, Nederlands boventiteld

genre: opera

3,78 sterren

Gemiddelde waardering: 3,78 sterren

C. Rottier

25-03-2018

5 sterren

Wat traditionele vormgeving van het verhaal, de enscenering, de decors. "typisch midden Europees"? Prachtige zang en bewogen acteurs! Ballet was extreem indrukwekkend.

I. Baljeu

22-03-2018

5 sterren

De uitvoering van Pique Dame door het Odessa Nationaal Opera en Ballet theater was ronduit slecht. Het orkest speelde vaak ronduit vals (even stemmen vooraf was geen overbodige luxe) en gelijk inzetten was ook een hele opgaaf. M.b.t. de stemmen was alleen Graaf Tomsky de enige stem die de hele opera stemvast lees zuiver bleef. Hermann was ronduit een ramp; hij kwam vaak adem en volume tekort en in zijn uithalen deed hij mij meer denken aan een zanger van smartlappen die zwaar op zijn retour is dan aan een jonge heldentenor die de rol voorschrijft. Ook Lisa stelde zwaar teleur met lelijke uithalen en weinig subtiele afrondingen. Dat Oost-Europese gezelschappen niet kunnen acteren werd gisteren ook wederom pijnlijk zichtbaar. Als standbeelden staan ze op het podium. De sterfscène van Hermann in de 3e akte was ook een groot debacle. Met het geluid van een klapperpistool schoot hij zich in zijn borst om een paar secondes later zich te realiseren "oja, ik moet dood neervallen". Wat verder bijzonder storend was dat de derde akte nagenoeg in zijn geheel gesouffleerd werd! Vooral tijdens de aria's waar de muziek wat minder bombastisch was, was het op spreektoon lispelen op de achtergrond bijzonder hinderlijk. Het gezelschap kwam daarmee verre van professioneel over.

W.A.C. De Vries

22-03-2018

5 sterren

We zaten op balkon F midden prijs 105€. We konden de actes 1 en 2 niet volgen aangezien we geen russisch verstaan en de ondertitelingsbalk was niet te lezen omdat dat luidspeakers voor hingen. Na de pauze zijn we totaal ergens anders gaan zitten met nog 8 andere mensen naar zij balkon F daar was niet hele toneel te zien maar wel de ondertitelingsbalk te lezen. Dus ondanks de mooie zang hebben we NIET ECHT kunnen begrijpen waar t over ging en wat ze zongen. HELAAS miskoop van dit jaar. Dure grap. Baal er echt van.

V. Choupenko

22-03-2018

5 sterren

We waren met een groep mensen waaronder 6 kinderen(12 t/m 15 jaar). Ze luisterden allemaal heel aandachtig . We vinden het een hele leuke voorstelling met prachtige muziek.

F.L.R. Adriaensen

22-03-2018

5 sterren

een opera zonder hoogtepunten in muziek en encenering

G.A. Pustjens

22-03-2018

5 sterren

C.M.J.M. Vingerhoets

22-03-2018

5 sterren

Een mij onbekende opera, die 3 uur duurde, in het Russisch gezongen.... Maar die overweldigend werd gespeeld en gezongen, en geen seconde verveelde! Compliment voor de componist die veel afwisseling in de muziek bracht, voor de musici die fantastisch speelden, voor de uitvoerenden die zonder uitzondering een geweldige stem hebben. Een aanslag op hun uithoudingsvermogen, speciaal voor de 2 hoofdpersonen. En natuurlijk voor de regisseur die er een schitterend geheel van maakte. Kortom: een prachtige avond!

H. Daniels

22-03-2018

5 sterren

Erg goed gezelschap, wij houden meer van de opera's van Mozart, maar dat kunnen ze ook.

D. Nieuwkamer

22-03-2018

5 sterren

Het was een prachtige voorstelling goed gezongen,gespeeld. Jammer dat er op het einde damesstemmen achter de coulissen te horen waren. Dat was storend.

Scheers

22-03-2018

5 sterren

bekijk reacties (10)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu