Terug

Toneelhuis & Zuidpool | Abke Haring

Platina

za 19 mei 2018 20:30 tot 21:20  |  MK2zaal (theaterzaal)

Na Unisono waarin Abke Haring ruimte geeft aan de verschillende stemmen in haar hoofd, zoekt Haring in Platina het gezelschap op van een reëel aanwezige tegenpartij, gespeeld door Koen van Kaam, met wie ze in gesprek gaat. Of althans, met wie ze in gesprek wil gaan. Voor zover een gesprek ooit mogelijk is. Of toegelaten wordt. Of ontweken wordt.

Abke Haring: “Als ik een voorstelling maak, vind ik dat het meeste gezegd wordt in stilte. Zo sta ik ook in het leven: voelen en zijn. In de stilte kan je zoveel doen: hoe je elkaar aankijkt, waar je staat, ben je ver of dichtbij? Ben je zeker of onzeker? Liefst van al zou ik beelden of bewegingen maken, maar omdat ik dingen wil vertellen zijn het toch steeds de woorden die komen.”

Spaarzaam komen ze, de woorden. En in de stilte zijn de weinige woorden onontkoombaar, dwingend en misschien zelfs (ooit) genezend. Jimi Zoet ontwerpt voor dit intimistisch duet een indringende soundscape die de gedachtewendingen van Haring en co op de voet volgen. www.toneelhuis.be

tekst: Abke Haring – soundscape: Jimi Zoet - spel: Abke Haring, Koen van Kaam

genre: toneel

Recensies

De Morgen

- >4,0 sterren
"Abke Haring creëert een universum zonder uitweg."

Zowel taal als lichaam worden getekend  door een onafgebroken beklemming. De knappe tekst bespeelt vele registers, waarbij schijnbare oppervlakkigheid voortdurend wordt doorsneden door plotse, naar de essentie grijpende noodkreten. Het zijn als dialoog vermomde alleenspraken, verknipt en gelaagd, die schipperen tussen banaliteit en poëzie. Abke Haring en Koen Van Kaam spelen op het scherp van de snee en zetten hun getroebleerde  personages met een onthutsende precisie neer. Alsof ze aan de tafel zijn vast gekluisterd, vinden hun lichamen steeds nieuwe composities om langs elkaar heen te praten. Gevangen in een spreidstand tussen afkeer en affectie.

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Abke Haring en Koen van Kaam spelen twee mensen die elkaar niet bereiken: een poëtisch en indringend duet van onmachtigen, dat eindigt in vertrek en wroeging. Aangrijpend en mooi."

NRC

- >4,0 sterren
"Het werk van Abke Haring is het best bewaarde geheim van de Nederlandstalige theaterwereld."

Knack

-
"Platina is als een oester. Het fascinerende kleinood opent zich maar heel langzaam om dan een parel van een stuk prijs te geven. Zo banaal de woorden aanvankelijk klinken, zo gelaagd blijken ze na afloop te zijn."

Theaterkrant

-
"De voorstelling is een ruwe brok lillende pijn, van een bijna ondraaglijke intensiteit."

bekijk recensies (5)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu