Terug

Theater Utrecht

Platonov

do 5 apr 2018 20:30 tot 22:45  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Na het veel geprezen Hedda Gabler brengt Theater Utrecht nu Platonov van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie van regisseur Thibaud Delpeut. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving.

Thibaud Delpeut plaatst Platonov in het heden en toont het stadse leven van een hechte vriendengroep. Het samenzijn van deze vrienden, van deze urban tribe, is als een verdedigingsmechanisme tegen een steeds meer flexibiliteit eisende buitenwereld. Hun gedeelde loft is een baken en een rustpunt, een plek waar ze simpelweg kunnen zijn en niet voortdurend iets hoeven te worden. Maar de buitenwereld laat zich niet ontkennen en wil continu een antwoord op de vraag wie je bent of wil zijn. De personages in Platonov zoeken dit antwoord stuk voor stuk in de liefde, om daar het doel en de betekenis te vinden die hen in de rest van hun leven steeds opnieuw ontgaan. Maar hoe wordt liefde werkelijkheid in plaats van een zoete droom?

Centrale figuur in deze voorstelling is de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov, gespeeld door Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015). Of ze hem nu willen als echtgenoot, vriend of minnaar of dat ze hem zien als hun grootste rivaal, Platonov laat niemand onberoerd. En hij, die van iedereen de bijzondere kwaliteiten erkent, vraagt zich af: waarom zitten ze juist hém zo achterna? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg? www.theaterutrecht.nl

tekst: Anton Tsjechov – regie & muziek: Thibaud Delpeut - vertaling: Jacob Derwig – spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg, Vincent van der Valk, Mattias Van de Vijver

genre: toneel

inleiding 19.45

gratis inleidng

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Theater Utrecht maakt een eerlijke en gedurfde Platonov"

Trouw

- >4,0 sterren
"Tsjechov in heerlijk, modern jasje"

NRC

- >4,0 sterren
"Deze ‘Platonov’ slurpt je aandacht volledig op, ook door het frisse spel van de acteurs. Het is een sidderende bewerking over een generatie die leegte probeert op te vullen met overdaad."

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"De groep jonge acteurs overtuigt in deze lappendeken van dialogen."

Vincent van der Valk vertolkt mooi de tegenstrijdigheid die in Platonov woedt. De ene keer branievol in de aanval, dan plots ineenkrimpend tot een behoeftige jongen. Hij zit opgesloten in de paradox dat ons bewustzijn hongert naar zingeving, maar tegelijk de bron is van het besef dat het leven zinloos is.

NoordHollands Dagblad

-
"Vincent van der Valk heerst op het toneel als een ras-opportunist."

De keus van Delpeut om het verhaal naar het heden te verplaatsen, doet volkomen natuurlijk aan. De wereld is veranderd, maar net zoals honderd jaar geleden mensen onbeholpen zoekende waren naar de zin van hun bestaan, zo zijn ze dat nu nog. Deze ’Platonov’ is eerst en vooral de prestatie van Vincent van der Valk. Met tomeloze energie, tegelijkertijd onuitstaanbaar en charismatisch dendert hij als de ras-opportunist Misja Platonov over het podium. (…) Platonov wordt minder vaak gespeeld dan de andere stukken van Tsjechov. Delpeut bewijst met zijn enscenering dat dit niet terecht is.

Parool

-
"Er zijn weinig andere toneelacteurs die zo goed grote emoties kunnen vormgeven als Vincent van der Valk."

8weekly

- >4,0 sterren
"Vormgeving en soundscape zijn fantastisch en spelen een belangrijke rol."

bekijk recensies (7)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu