Terug

Theater Utrecht

Platonov

do 5 apr 2018 20:30 tot 22:45  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881), het eerste en meest onstuimige, avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. Zijn eersteling is als een glasbak vol ongepolijste diamanten waarin verlangens, dromen en liefde door elkaar heen liggen, meerstemmig en dwars door alle sociale lagen heen. Astrid van Eck, Karina Smulders (beide waren te zien in Hedda Gabler), Ilke Paddenburg (winnaar Colombina 2016 voor Een soort Hades) en Claire Bender (Westkaai) spelen de vrouwen. Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015) speelt Platonov. Na hun bejubelde voorstelling Caligula, zetten regisseur Thibaud Delpeut en Van der Valk een nieuwe stap in hun zoektocht naar de emotionele drijfveren van extreme mannenfiguren. Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde. Vier vrouwen dingen naar de liefde van Misja Platonov, de charmante, hoogopgeleide dorpsonderwijzer die al zijn ambities begraven heeft. Hij blijft zich afvragen: wie moet hij kiezen en waarom zitten ze juist hém zo achterna? Wat zien zijn liefhebbende echtgenote Sasja, de weduwe Anna of haar hoogbegaafde schoondochter Sofja toch in hem. En de jongste, Marja, die hij publiekelijk vernederde, waarom opent zij haar hart voor hem? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg? www.theaterutrecht.nl

tekst: Anton Tsjechov – regie & muziek: Thibaud Delpeut - vertaling: Jacob Derwig – spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg, Vincent van der Valk, Mattias Van de Vijver

genre: toneel

4,43 sterren

Gemiddelde waardering: 4,43 sterren

J.W.M. Kok

07-04-2018

5 sterren

Het was, zoals de recensies weergaven, een knappe verbeelding van moderne narcistische relaties. Opvallend dat er na de pauze een aantal mensen niet terug kwamen én dat degenen die wel wederkeerden ook erg enthousiast waren getuige het ovationeel aplaus

L.M.J. Van Brummelen - Fallsjö

06-04-2018

5 sterren

Mooi stuk, top acteurs.

A.M.J. Frijters - Van Nunen

06-04-2018

5 sterren

Wel onderhoudend maar geen topper. Goede prestaties van de meeste acteurs maar de regie-opvatting over dit stuk was voor mij net iets te losjes.

E.M.G. Kok

06-04-2018

5 sterren

Geweldige voorstelling. Welfijndat ik de inleiding gehoord had!

Debby van Alphen

06-04-2018

5 sterren

Geweldig. Heb me geen moment verveeld. Herkenbaar en met superveel energie gespeeld. Aanrader. Wauw.

Arnold

06-04-2018

5 sterren

Platonov was een prachtige voorstelling. Wat een goede energie en wat geweldig geplaatst in deze tijd. De complexiteit van relaties werden helder maar keihard zichtbaar.

A.J.M. Kuijpers

06-04-2018

5 sterren

Goed geacteerd. Met passie gespeeld. Het verhaal was zo herkenbaar ! We klunzen wat af.

bekijk reacties (7)

inleiding 19.45

gratis inleidng

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Theater Utrecht maakt een eerlijke en gedurfde Platonov"

Trouw

- >4,0 sterren
"Tsjechov in heerlijk, modern jasje"

NRC

- >4,0 sterren
"Deze ‘Platonov’ slurpt je aandacht volledig op, ook door het frisse spel van de acteurs. Het is een sidderende bewerking over een generatie die leegte probeert op te vullen met overdaad."

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"De groep jonge acteurs overtuigt in deze lappendeken van dialogen."

Vincent van der Valk vertolkt mooi de tegenstrijdigheid die in Platonov woedt. De ene keer branievol in de aanval, dan plots ineenkrimpend tot een behoeftige jongen. Hij zit opgesloten in de paradox dat ons bewustzijn hongert naar zingeving, maar tegelijk de bron is van het besef dat het leven zinloos is.

NoordHollands Dagblad

-
"Vincent van der Valk heerst op het toneel als een ras-opportunist."

De keus van Delpeut om het verhaal naar het heden te verplaatsen, doet volkomen natuurlijk aan. De wereld is veranderd, maar net zoals honderd jaar geleden mensen onbeholpen zoekende waren naar de zin van hun bestaan, zo zijn ze dat nu nog. Deze ’Platonov’ is eerst en vooral de prestatie van Vincent van der Valk. Met tomeloze energie, tegelijkertijd onuitstaanbaar en charismatisch dendert hij als de ras-opportunist Misja Platonov over het podium. (…) Platonov wordt minder vaak gespeeld dan de andere stukken van Tsjechov. Delpeut bewijst met zijn enscenering dat dit niet terecht is.

Parool

-
"Er zijn weinig andere toneelacteurs die zo goed grote emoties kunnen vormgeven als Vincent van der Valk."

8weekly

- >4,0 sterren
"Vormgeving en soundscape zijn fantastisch en spelen een belangrijke rol."

bekijk recensies (7)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu