Terug

Jefta van Dinther / Cullberg Ballet

Protagonist

do 17 mei 2018 20:30 tot 21:30  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Flashlight, schaduwen, technobeats en hallucinerende effecten – choreograaf Jefta van Dinther creëert een trip die je zintuigen op scherp zetten. Na het bedwelmende Plateau Effect, dat in 2016 onderdeel was van onze Internationale Selectie, komt het wonderkind van de Europese dansscene terug naar Breda met Protagonist. “Aantrekkelijk, spannend, verleidelijk, verwarrend, herkenbaar, sexy en ontroerend. Schitterend!” (8weekly)

Protagonist is de tweede grote productie die Van Dinther maakt met het prestigieuze Zweedse Cullberg Ballet.  Veertien uitgesproken dansers gooien hun lichaam in de strijd en zoeken met vallen en opstaan hun plek binnen de groep. “In de strijd om erbij te horen, op zoek naar gedeelde betekenis of een gezamenlijk geloof, krijgt een gemeenschap vorm. Protagonist is een verhaal over de zorg voor elkaar, verwantschap en verbinding, maar ook over vervreemding, controle en isolement.”

Protagonist is een autobiografische werk dat Van Dinther heeft gecreëerd in een moeilijke periode van zijn leven, na een depressie. Hij heeft zelf de tekst geschreven die wordt uitgesproken door de Zweedse hitzanger Elias. “Die tekst gaat over mijn donkerste nachtmerries. Protagonist is persoonlijk, maar de choreografie gaat over iedereen die een crisis doormaakt. Over het belang van contact.”

Jefta van Dinther is in Utrecht geboren, in Zweden opgegroeid, in Amsterdam als danser getraind en nu al een aantal jaren in Zweden als choreograaf werkzaam bij het prestigieuze Cullberg Ballet. Zijn werk is te zien bij talloze internationale theaters en festivals. Als danser werkte hij met onder anderen Mette Ingvartsen en LeineRoebana. In zijn eigen voorstellingen schept Van Dinther samen met geluidsontwerper David Kiers en lichtontwerper Minna Tiikkainen surrealistische universa vol flashlight, schaduwen, technobeats en hallucinerende effecten, die je zintuigen op scherp zetten. www.jeftavandinther.com

choreografie& regie: Jefta van Dinther – muziek & geluidontwerp: David Kiers – lichtontwerp: Minna Tikkainen – zang: Elias - dans: Adam Schütt, Anand Bolder, Camille Prieux, Daniel Sjökvist, Eleanor Campbell, Eliott Marmouset, Gesine Moog, Giacomo Citton, Linda Adami, Núria Guiu Sagarra, Suelem de Oliveira da Silva, Sylvie Gehin Karlsson, Unn Faleide, Vincent Van der Plas  

genre: internationale selectie, dans

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Siem. Van den Berg

18-05-2018

5 sterren

Zeer intensieve dans. Indrukwekkend bijv het deel waarin de dansers lang stil de zaal inkijken. Had graag de teksten gehad. Wel stond het geluid veel te hard, er mag wel een waarschuwing gegeven worden en advies om oordoppen te gebruiken.

bekijk reacties (1)

inleiding 19.45

Moos van den Broek (Podium Bloos) interviewt artistiek directeur van het Cullberg Ballet, Gabriel Smeets, in deze gratis inleiding. 

 

Recensies

Dansmagazine

-
"Een ervaring die tegelijk collectief als universeel is"

NRC

-
"Een duister werk vol existentiële vragen over identiteit, hoe te leven, de noodzaak tot verandering"

8Weekly

-
"Aantrekkelijk, spannend, verleidelijk, verwarrend, herkenbaar, sexy en ontroerend. Schitterend!"

bekijk recensies (3)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu