Terug

Toneelgroep Oostpool

Robin Hood

vr 13 apr 2018 20:30 tot 22:30  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Er was eens en ze leefden nog lang en gelukkig... Nou, niet echt. Veeg het zand maar uit je ogen. In de nieuwe reeks What’s in a fairytale?! onderzoeken schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans wat oeroude sprookjes en legendes ons nog te zeggen hebben. In het eerste deel van de reeks nemen ze de rebelse revolutionair Robin Hood onder handen: wat is er 800 jaar later nog over van zijn heldhaftige verleden? Een anti-sprookje voor volwassenen

Geen gezeik, iedereen rijk!
Op één avond verandert de positie van de ooit zo revolutionaire man-in-maillot volledig. Robin Hood blijkt, tegen zijn zin in, deel te zijn geworden van het systeem waar hij zich al die jaren tegen heeft verzet en belandt in een existentiële crisis. Maak je op voor een theateravond waarin op humorvolle wijze de maatschappij onder de loep wordt genomen en verlaat heerlijk gebrainwasht en rebellerend de zaal.

 In deze voorstelling ontmoet je de echte Robin Hood. De middeleeuwse volksheld leeft al 800 jaar met Lady Marian en de merrymen in Sherwood Forest. Alleen is er steeds minder animo voor de ‘Robinisten’. Wat begon als ludieke actiegroep in het bos is nu een slinkend clubje rebellen dat schouwburgen afstruint om zieltjes te winnen voor Robins verhaal over arm en rijk, (on)rechtvaardigheid en revolutie. De verhoudingen zijn veranderd en de rek is uit de revolte. Het volk heeft geen hongersnood meer, maar wil extra comfort. Met de populistische – pardon – populaire Koning Jan en zijn nieuwe subsidieregelingen is het leven in de stad zo slecht nog niet.

What’s in a fairytale?!
Robin Hood is deel één van de theaterserie What’s in a fairytale?!van Sarah Moeremans (regie) en Joachim Robbrecht (tekst). Zij vragen zich af: Wat zit er in een sprookje? De moraal van het verhaal natuurlijk! Maar die moraal is vaak zo ouderwets dat het verhaal bij de vuilnis kan. Sarah en Joachim redden de moraal van de verbrandingsoven en doen aan upcycling. Achterhaalde sprookjes en legendes krijgen een tweede leven met een grotere maatschappelijke waarde. “Wij zien bruikbare grondstoffen waar anderen schroot zien en doen aan duurzame moraalverwerking voor zolang het duurt.”, aldus Sarah. www.toneelgroepoostpool.nl

tekst: Joachim Robbrecht – regie: Sarah Moeremans – spel: Gillis Biesheuvel, Steef de Bot, Joep van der Geest, Teun Luijkx, Camilla Siegertsz, Chiem Vreeken, Louis van der Waal, Dalorim Wartes

Sarah Moeremans (1979, Bonheiden BE) werkt in ‘collecties’, dat wil zeggen dat zij haar oeuvre opbouwt uit reeksen van voorstellingen die een bepaald thema of vraag beslaan. Bij Toneelgroep Ooostpool gaat Moeremans’ werk een nieuwe fase in. Ze wil zich richten op populaire begrippen en titels waardoor zij een breder publiek aanspreekt, echter zonder concessies te doen aan inhoudelijke scherpte. Moeremans’ volgende collectie draagt het etiket ‘What’s in a Fairytale?!’. Ze gaat in vier voorstellingen in op de vraag waarom we geen moraal meer durven te lezen in eeuwenoude verhalen. We lezen klakkeloos sprookjes aan onze kinderen voor, maar de moraal die erin besloten ligt vinden we ouderwets en daar willen wij onze kinderen (en onszelf) niet mee opzadelen.

Joachim Robbrecht, een regelmatig aan Toneelgroep Oostpool verbonden auteur, is Moeremans’ belangrijkste bewerker en inhoudelijke sparring-partner. Zij herschrijven de sprookjes met nieuwe ogen: Welke moraal ligt er voor onze hedendaagse levens in besloten? De combinatie van maatschappelijk engagement en gevoel voor ironie leveren even puntige als grappige voorstellingen op.

genre: toneel

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Jo-An H.

14-04-2018

5 sterren

Het is steeds weer genieten als Oostpool er is. Ik vond het heel knap hoe onze tijd verweven werd met de “Robin Hood-tijd”. Én gelachen en geamuseerd hebben wij ons ook hoor, dankzij de gedreven en humorvolle manier waarop het stuk uitgevoerd werd. Hulde !!!

bekijk reacties (1)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Recensies

Trouw

- >3,0 sterren
"Een frisse blik op het oude sprookje Robin Hood"

NRC

- >3,0 sterren
"Aan actualiteitswaarde geen gebrek"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Onder alle vaart en humor, het uitvergrote spel en de spitsvondigheden schemert een onvervalst denkstuk"

bekijk recensies (3)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu