Terug

Toneelgroep Oostpool

Romeo & Julia

vr 16 mrt 2018 20:30 tot 22:30  |  MK2zaal (theaterzaal)

Liefde maakt een mens tot mens. Net als haat.

Romeo en Julia, wie kent ze niet? Deze Shakespeare-klassieker is misschien wel een van de meest vertelde liefdesverhalen in de theatergeschiedenis. Het stuk weet al eeuwenlang steeds opnieuw te raken en te inspireren. In een wereld waarin iedereen zich laat leiden door geweld, vechten de jonge Romeo en Julia voor hun liefde voor elkaar.

Regisseur Marcus Azzini (Angels in America, On the road) laat zich opnieuw door dit verhaal inspireren. Zoals Romeo en Julia een antwoord zoeken in hun liefde zoekt Azzini naar nieuwe antwoorden en ontdekkingen in dit klassieke drama. Waar gaat dit stuk dat een onmogelijke liefde toontnu eigenlijk echt over? Waar komt de haat vandaan? En is het naïef om te denken dat we haat met liefde kunnen bestrijden?

Azzini kiest voor een talentvolle spelersgroep van jonge acteurs. Diewertje Dir en Abe Dijkman zijn de gedroomde Julia en Romeo. Met behoud van de originele poëzie herschrijven Jan Hulst en Kasper Tarenskeen (De Ilias) deze toneelklassieker tot een nieuw verhaal dat wij allemaal kennen.www.toneelgroepoostpool.nl

tekst: Wiliam Shakespeare – regie: Marcus Azzini – bewerking: Jan Hulst, Kasper Tarenskeen – spel: Thomas Cammaert, Abe Dijkman, Dieuwertje Dir, Bart van den Donker, Yannick Jozefzoon, Michael Muller, Chris Peters, Mirjam Stolwijk

Een pleidooi voor groei, verandering en saamhorigheid loopt als een rode draad door het werk van Marcus Azzini (1971, Sao Paulo BR). De personages in Azzini’s voorstellingen zijn ‘sensitieven van ziel’ die van hun zwakte een kracht maken: zij strijden voor het onvervreemdbare recht om gezien te mogen worden voor wie of wat ze zijn. Azzini baseert zijn voorstellingen op uiteenlopende bronnen: klassiek en nieuw repertoire, boek-bewerkingen en balletten, die hij te lijf gaat door de verbinding tussen taal en lichaam centraal te stellen. In zijn regies streeft hij steeds opnieuw naar een verbeelding van het persoonlijke: de directe lichamelijke en emotionele verhouding van een mens tot andere mensen en de wereld. De voorstellingen van Azzini hebben bewezen dat Toneelgroep Oostpool garant staat voor een aangrijpende kunstervaring. Regies als Tramlijn Begeerte (selectie Nederlands Theaterfestival 2013), Angels in America (selectie Nederlands en Vlaams Theaterfestival 2015, Arlecchino voor Vincent van der Valk), De Onrendabelen en They are just kids zijn nauwkeurig vormgegeven constructies waarin de toeschouwer met het leven van de personages kan meeleven. De komende jaren krijgen twee thema’s in zijn werk extra nadruk: generatieconflicten in familierelaties en de maatschappelijke implicaties van seksualiteit.

genre: toneel

4,00 sterren

Gemiddelde waardering: 4,00 sterren

Mevrouw Raaijmakers

24-03-2018

5 sterren

Een vrolijke originele uitvoering met prachtige tekstbehandeling. Ook het beeld was uitbundig en effectief met draaiend podium en exentrieke kostuums.

E. Verschueren - Van Waes

19-03-2018

5 sterren

Een vrolijke voorstelling, met een serieuze ondertoon. Enthousiaste spelers, hedendaagse teksten, goede muziek, leuk decor

D.J.C. Van den Einde

18-03-2018

5 sterren

Ik heb gemengde gevoelens over deze voorstelling die toch overwegend negatief zijn. Kwalitatief acteerwerk en de voorstelling zit knap in elkaar, maar het was niet mijn smaak. Het klassieke stuk mag best in een modern jasje gestoken worden, maar m.i. is het ongepast om de mooie teksten af te wisselen met platvloers gevloek en gekanker. Er werd geprobeerd tussendoor ook luchtige grappen te maken die bij mij niet aansloegen. Voorspelbaar of gewoon niet grappig. Aan de reacties in het publiek te merken was ik één van de weinigen die er niet om kon lachen. De mooiste en belangrijkste scenes wordt geen recht gedaan door deze plotsklaps af te laten breken door bijvoorbeeld de verteller die een ver gezochte vergelijking probeert te maken tussen een fabrieksproces en wat er zojuist op het toneel aan het gebeuren was. Al met al vond ik het niet echt de moeite waard. Helaas.

A. C.

17-03-2018

5 sterren

Humoristisch en ontroerend. Zeer origineel decor. Zo’n voorstelling waarvan je het jammer vindt als hij afgelopen is.

Amy

17-03-2018

5 sterren

Zeer grappige en energieke variant van deze klassieker. Shakespeare voor een jong publiek toegankelijk maken is niet makkelijk, maar is hier heel goed gelukt!

N.M. Fabries

17-03-2018

5 sterren

Fantastisch!!! Wat was dit een leuke avond. Spel, dramaturgie, decor, alles was overweldigend, ontroerend en geestig. Wat zou het goed zijn als meer mensen Shakespeare leren kennen door deze voorstelling!

bekijk reacties (6)

Ontmoet Toneelgroep Oostpool

Een theatervoorstelling begint niet als de brochure op de mat valt en stopt niet na het applaus. De thema’s en vormen die er in voorkomen leiden een eigen leven in de verwachtingen en herinneringen van toeschouwers en makers. Toneelgroep Oostpool zoekt graag de randen op van waar de voorstelling begint en eindigt.

Vandaag komen de makers van Toneelgroep Oostpool naar Breda om zich voor te stellen en in gesprek te gaan met het publiek. Ze vertellen over wat hun drijft, waar ze voor staan, hoe en waarom ze theater maken en tot wat voor voorstellingen dat heeft geleid in het nieuwe seizoen. In ieder geval aanwezig zijn artistiek directeur en regisseur Marcus Azzini en huisdramaturg Fanne Boland.

Een avond om te ontmoeten, meer te leren over de voorstellingen én makers achter Toneelgroep Oostpool en de kans om te vragen wat je altijd al wilde weten van het gezelschap. meer

Recensies

Trouw

- >5,0 sterren
"Een swingende, stoute en messcherpe Romeo en Julia... Lieve hemel, de energie spat er vanaf."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Hulst en Tarenskeen mengen hoog en laag, toen en nu, plat en poëtisch zo gretig en virtuoos dat een verbijsterend, fonkelnieuw taalbrouwsel ontstaat, niet gewoon eigentijds maar zelfs futuristisch... Ronduit briljant."

Theaterkrant

- >3,0 sterren
"Prachtige taal, krachtige en levende scenografie... geweldige cast, die zichtbaar smult van de snedige taal."

NRC

-
""De Julia van Dir is ongeëvenaard in haar prilheid én gevoel voor puberdrama."

De Groene Amsterdammer

-
"Een overtuigend en intelligent theatercadeau van een trotse en gretige toneelgeneratie."

Friesch Dagblad

-
"Herkenbaar, humoristisch, overtuigend. Wát een Shakespeare! wat een prachtige voorstelling."

Leeuwarder Courant

- >4,0 sterren
"Verbijsterend actueel... gretig en eigenwijs... aanstekelijk spelplezier."

bekijk recensies (7)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu