Terug

De Gemeenschap

Romp

za 11 nov 2017 20:30 tot 21:45  |  MK2zaal (theaterzaal)

Regisseur Roy Peters en schrijver Rob de Graaf bundelen hun krachten. In Romp toont het duo het leven door de ogen van een oude vrouw die gaat sterven, bitter maar op een grimmige manier ook vrolijk. Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert. Vervuld zijn van herinneringen en toch blijven geloven in het belang van verbeelding en verwachtingen. Dit alles overkomt de vrouw uit Romp, het nieuwe stuk van De Gemeenschap.

Actrice Karina Holla belichaamt deze vrouw. Er is bijna niets meer dat ze nog kan doen en niemand zit nog op haar te wachten – maar haar geest is sterk en praten kan ze nog wel. En dat doet ze, hartstochtelijk.

Naast haar bed zit een man (Gerardjan Rijnders). Hij luistert. Of niet? Misschien kent hij al haar verhalen al, misschien wil hij ze niet horen. Hij blijft een nabije vreemde. Pas als de vrouw eindelijk stil valt en met de onbeweeglijkheid van een dode in haar bed ligt neemt hij het woord.

In een maatschappij waar steeds meer en steeds langer levende ouderen zijn richt Romp zich op een actuele problematiek: die van de mensen die niet meer meedoen. Een leven lang zijn ze zelfstandig, eigenzinnig en onafhankelijk geweest, maar nu is hun wereld klein en aan hun wereldbeeld hebben jongere generaties geen boodschap meer. Hoe sterk ze zich ook verzetten – hun weg gaat maar één kant op.

Romp gaat over herinnering, over het denken dat doorgaat terwijl het lichaam niet meer kan. Over teleurstelling, maar ook over warmte en kleuren die kunnen worden teruggeroepen. Romp bezingt het leven met de mond van een vrouw die gaat sterven. www.degemeenschap.nu

tekst: Rob de Graaf – regie: Roy Peters - spel Karina Holla, Gerardjan Rijnders

De Gemeenschap maakt fysiek en verhalend theater. Het lichaam in beweging, het lichaam in de ruimte is bij de voorstellingen van De Gemeenschap een belangrijk uitgangspunt. Vaak speelt ook de taal een rol. De Gemeenschap levert dan vrolijk, soms bijtend maar toch altijd goedgemutst commentaar op maatschappelijke verschijnselen. “Het werk van De Gemeenschap is onderzoekend, geëngageerd, rauw, kent een aanstekelijk enthousiasme en is interessant om naar te kijken.” (Uit de beoordeling van het AFK)

genre: toneel

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Anita Hooben

12-11-2017

5 sterren

Een prachtige verstilde voorstelling die je raakt en roert .Roept veel emoties en herinneringen op en brengt je dicht bij jezelf. Dank dat ik mocht ervaren!

bekijk reacties (1)

Recensies

Scènes

- >4,0 sterren
"De mooie tekst van Rob de Graaf toont de enorme levenslust van een oude vrouw die weet dat de dood dichtbij is"

De mooie tekst van Rob de Graaf toont de enorme levenslust van een oude vrouw die weet dat de dood dichtbij is, maar daartegen in verzet komt ondanks de wetenschap dat dit zinloos is. Dat is indrukwekkend vooral omdat de tekst zo op het lijf geschreven is van de immer actieve Holla. Het afbrokkelende leven is fraai gereflecteerd in de projecties en het geluid op de achtergrond. (…) Romp is een prachtige voorstelling.

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"De expressiviteit die Holla in haar stem legt is indrukwekkend."

De expressiviteit die Holla in haar stem legt is indrukwekkend. Ze maakt van die stem een al even beweeglijk en veerkrachtig instrument als ze altijd van haar lichaam heeft gemaakt. Omhoog en omlaag schietend, van schril naar fluisterend, van verwijtend naar verlangend. (…) De tekst van Rob de Graaf zit vol prachtige metaforen.

Theaterparadijs

- >4,0 sterren
"Gerardjan Rijnders danst een zeer aandoenlijke choreografie van Karin Post"

Haarlems Dagblad

-
"Dankzij het sterke spel van Holla is Romp, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, een voorstelling waarin het leven wordt gevierd"

Volkskrant

- >4,0 sterren
"De mens als tijdelijk toeval: in ‘Romp’ leidt dat van de gelukkige dagen van weleer tot een genadeloos eindspel"

Groene Amsterdammer

-
"Regisseur Roy Peters laat twee grandioze performers alle ruimte om het beste wat ze hebben te tonen. Romp is stil makend prachtig."

bekijk recensies (6)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 18:00

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu