Terug

Choy Ka Fai (Singapore)

Softmachine (double bill)

vr 1 dec 2017 20:30 tot 22:10  |  MK2zaal (theaterzaal)


Een encyclopedie van het nieuwe Aziatische danslandschap, zo laat het project van theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai zich het best omschrijven. Ka Fai sprak met 88 dansmakers in vijf landen en maakte een documentaire over de invloed van de plaatselijke sociale en cultuurhistorische context op hun leven en werk. Met een aantal van hen maakte hij ook een voorstelling.

De Chinese danser Xiao Ke en fotograaf Zhou Zihan onderzoeken de invloed van censuur, het voortdurende gevoel gecontroleerd te worden, op het lichaam en het functioneren van de kunstenaar. Hun voorstelling is een mix van video, fotografie, live performance en installatie.

concept, regie & documetaire: Choy Ka Fai - performance & choreografie: XiaoKe & Zhou Zihan –dramaturgie: Tang Fu Kuen

De Indiase performer Surjit toont in een onthullende documentaire solo hoe Aziatische dansers zich ‘exotiseren’ voor de Europese markt. Zijn voorstelling laat zien hoe post-koloniale machtsverhoudingen en een fascinatie voor ‘de Oriënt’ nog altijd een rol spelen bij makers, programmeurs en publiek.

concept, regie, performance & documentaire: Choy Ka Fai - performance & choreografie: Surjit Nongmeikapam – dramaturgie: Tang Fu Kuen

Danser Xiao Ke (China) begon haar training in de klassieke Chinese dans, een basis die zij in haar eigen werk combineert met moderne dansvormen. Samen met fotograaf en audio-visueel kunstenaar Zhou Zihan (China) maakt zij performances en installaties waarin extreme expressies van lichaam centraal staan, als reflectie op de sociale en politieke context van hun land.

De jonge danser Surjit Nongmeikapam (Manipur, India) studeerde verschillende vormen van klassieke Indiase dans en martial arts. Hij is één van de eerste dansers in Manipur die een kruisbestuiving zoekt van deze traditionele stijlen met moderne dans.

Theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai onderzoekt in zijn werk de conditionering, de expressie en het ‘geheugen’  van het menselijk lichaam. Dit onderzoek mondt uit in projecten op het snijvlak van kunst, technologie en design. In West-Europa was zijn werk de afgelopen jaren ondermeer te zien bij Sadler’s Wells (London), ImPulsTanz Festival (Wenen) en Tanz Im August (Berlijn).  

genre: internationale selectie, dans

Explore Festival

Vier dagen met prikkelend theater door eigentijdse makers uit alle windstreken. Voorstellingen die niet alleen een onverwacht perspectief bieden, maar ook een kennismaking met nieuwe stijlen, vormen en verhalen, begeleid door een uitgebreid randprogramma. Een venster op de wereld voor avontuurlijke toeschouwers.

inleiding 19.45

gratis inleiding door Jonathan Offereins

nagesprek

Na afloop van de voorstelling vindt er een gratis nagesprek plaats. Joost Ramaer gaat in gesprek met Choy Ka Fai.

installatie

Bij de voorstelling Softmachine presenteert Explore Festival de 88 documentaire videoportretten van Choy Ka Fai. Hij heeft ze bijeengebracht in een installatie die intussen in diverse steden in Azië, Australië en Europa te zien was. De installatie is te vinden in de foyer van het theater.

Recensies

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Aziatische kunstenaars bespreken hun praktijk op indringende wijze"

bekijk recensies (1)