Terug

Somewhere at the beginning

Germaine Acogny / Mikaël Serre (Senegal)

vr 22 mrt 2019 20:30 tot 21:35  |  Kinlyzaal (voorheen MK2zaal)


Met Germaine Acogny betreedt een in menig opzicht intrigerende Senegalese vrouw ons podium. Je zou haar geen 50 geven, maar ze is in werkelijkheid 74 jaar oud en heeft de soepelheid van een twintiger. Acogny wordt wel de Mama Afrika van de moderne dans genoemd, een moeder die zich al sinds 1968 onvermoeibaar inzet om bruggen te slaan tussen traditionele Afrikaanse en moderne westerse dans. Vele onderscheidingen voor dit pionierswerk verder opent Acogny in 2004 een eigen dansschool in de buurt van Dakar om dit doel verder uit te dragen.

In Somewhere at the beginnning verbeeldt de charismatische vrouw haar eigen levensverhaal en trekt ze parallellen met de moderne Afrikaanse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog. Een vloed van beelden, geluiden, taal en dans vertelt onder anderen over haar vader, die onder de blanke heerschappij diende, haar almachtige voodoo-grootmoeder en haar vlucht naar Europa. Zo wandelt Acogny op fascinerende wijze door de mist van haar herinneringen en haar geschiedenis, en daarmee door die van Afrika. www.explorefestival.nl

genre: internationale selectie, dans

inleiding

Om 19.45 vindt er een gratis inleiding plaats door Annette Embrechts.

nagesprek

Na afloop van de voorstelling interviewt Annette Embrechts, Germaine Acogny.

documentaire Au coeur des sables

Om 18.45 uur, voorafgaand aan de voorstelling Somewhere at the beginning van Germaine Acogny wordt de documentaire Au Coeur des Sables (The Soul of the Sands) van Élodie Lefebvre getoond. Germaine Acogny wordt ook wel de moeder van de Afrikaanse hedendaagse dans genoemd. Met haar dansschool in Senegal, Ecole des sables, onderwijst ze hedendaagse dans aan jonge dansers uit heel Afrika zonder hun eigen danstradities uit het oog te verliezen. reserveren

gratis toegang, reserveren gewenst - duur: 45 minuten - taal: Frans gesproken, Engels ondertiteld

Explore Festival

Vier dagen met prikkelend theater door eigentijdse makers uit alle windstreken. Voorstellingen die niet alleen een onverwacht perspectief bieden, maar ook een kennismaking met nieuwe stijlen, vormen en verhalen, begeleid door een uitgebreid randprogramma. Een venster op de wereld.

Recensies

Theaterkrant

-
"Indringende solo plaatst Afrikaanse culturele geschiedenis in hedendaagse context."

Lees hier de volledige recensie.

NRC

-
"Met haar 74 jaar is de Senegalese Germaine Acogny, ‘de moeder van de moderne Afrikaanse dans’, misschien nog wel indrukwekkender dan zij in haar jongere jaren was."

bekijk recensies (2)

Arrangementen