Terug

Alida Dors / Backbone & Silbersee

Speak Up!

ma 23 apr 2018 20:30 tot 21:35  |  MK2zaal (theaterzaal)


Stel, je hoort dat je op een dag verantwoording af moet leggen voor je daden. Blijf je dan handelen zoals je nu doet?

Hiphop dansgezelschap BackBone van choreografe Alida Dors en muziektheaterhuis Silbersee van Romain Bischoff slaan na het succes van True Colors voor de tweede keer de handen ineen en brengen een nieuwe urban dansvoorstelling vol verrassingen. Speak Up! is een smeltkroes vol hiphop vibes, met muziek van ‘avant-pop’ componist JacobTV en DJ Lovesupreme. Energieke dans, live zang, tekst, klassieke en elektronische muziek grijpen in elkaar en spatten van het podium.

Choreografe Alida Dors kijkt met groeiende verbazing naar onze tijd, waarin zij ervaart dat het delen van je mening steeds gewoner wordt, maar zelden leidt tot een oprecht gesprek waarin we elkaars en ons eigen denken en handelen bespreken en wegen. Sommigen zijn bereid te reflecteren op hun daden zoals dominee Jimmy Swaggart, anderen zijn vol zelfvertrouwen zoals president Donald Trump. In Speak Up! zien we zes mensen in de kracht van hun leven die zichzelf en elkaar ter verantwoording roepen. Met hun hart op de weegschaal worden ze geconfronteerd met hun eigen, soms grensoverschrijdend gedrag en daden waar ze zelf niet trots op zijn. Durven zij zich uit te spreken? Zijn ze bereid te reflecteren op wie ze zijn?

Alida Dors creëert haar voorstellingen vanuit de houding die de founding fathers and mothers van de hiphop introduceerden; met een fascinatie voor onorthodoxe ontmoetingen tussen mensen en disciplines, sociaal en politiek bewust, en met de urgentie relevant werk te maken voor een breed en divers publiek. Aan Alida’s zijde opereert muzikaal leider Romain Bischoff die met Silbersee muziekgenres van urban tot opera bij elkaar brengt. Voor Speak Up! resulteert dit in een verrassende samenwerking waarin verschillende werelden elkaar ontmoeten. www.backboneconnects.nl

choreografie: Alida Dors - muzikale leiding: Romain Bischoff - muziek: Jacob ter Veldhuis, DJ Lovesupreme

In haar werk vermengt Alida Dors elementen van de hiphop met een eigentijdse danstaal. Waar er in de hiphop vaak enkel vanuit de emotie en de show wordt gecreëerd, is Alida van begin af aan op zoek naar een andere zeggingskracht. Zij kijkt verder dan alleen de techniek, stapjes en trucs, rekt de spanningsboog op, brengt het spektakelgehalte terug tot een minimum om daadwerkelijk tot de essentie te komen. Zo zoekt BackBone voortdurend naar de verdieping van de danstaal. BackBone’s dansers zijn vaak performers met een tweetaligheid, ze beheersen een hiphopdansstijl en hebben zich ook een andere danstaal eigen gemaakt. Daarnaast zijn het opvallende personality’s. Professionals die volgens Alida nog te weinig op de Nederlandse bühne te zien zijn.

genre: dans

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

M.C. Heins

24-04-2018

5 sterren

Verrassend en prachtige kunst voorstelling

bekijk reacties (1)

inleiding 19.45

gratis inleiding

datumwijziging

Deze voorstelling is verplaatst van zaterdag 24 maart naar maandag 23 april. Kaarthouders zijn per e-mail op de hoogte gebracht.

Recensies

Volkskrant

-
"De vier dansers stralen kracht en strijdbaarheid uit, soms letterlijk als boksers en stieren tegenover elkaar."

NRC

-
"Een pleidooi voor de liefde, méér liefde, altijd liefde."

Trouw

-
"Dwalen door een bos van intenties, associaties en referenties."

-

bekijk recensies (4)