Terug

RIGHTABOUTNOW INC.

Status

za 7 dec 2019 20:30 tot 21:45  |  Kinlyzaal

Status is een productie van RIGHTABOUTNOW INC. over overleven, identiteit en de kracht van hiphop cultuur. Een voorstelling waarin theater en verschillende urban dansstijlen het verhaal vormgeven. Status is een stuk dat een brug bouwt tussen twee werelden, Afrika en West-Europa, door middel van multidisciplinaire hiphop cultuur.

Het verhaal gaat over een generatie van jonge Afrikanen die als vluchteling in Europa terecht zijn gekomen en tussen verschillende identiteiten in komen te zitten. De hoofdpersoon, B. (Anton de Bies), is een Afro-Europeaan die via de hiphop een nieuwe identiteit voor zichzelf weet te maken, eentje die losstaat van zijn verleden als vluchteling. Wanneer zijn moeder in een coma komt te liggen en stervende is, beseft hij dat hij nog vol met vragen zit over haar verleden. Hoe en waarom zijn ze naar Europa gekomen? Het zijn vragen waar hij nooit met haar over gesproken heeft. Nu ze op sterven ligt is hij voor antwoorden aangewezen op de witte vader (Hans Dagelet) die af en aan in zijn leven aanwezig is geweest en die zelf ook vol vragen zit. Samen worden ze alsnog geconfronteerd met demonen uit het verleden. 

Met Status vertaalt RIGHTABOUTNOW INC. als eerste Nederlandse kunstinstelling het begrip The Black Atlantic naar het podium. Met dit begrip omschrijft de internationaal befaamde wetenschapper en auteur Paul Gilroy (winnaar 2019 Holberg Prize) de eeuwenoude relatie tussen Afrika, Amerika en Europa en hoe deze onze grootstedelijke culturen vormt. www.rightaboutnowinc.com

tekst: Maarten van Hinte – regie: Marjorie Boston – choreografie: Babacar Cisse – live video: Bouba Dola – spel: Hans Dagelet, DJ Love Supreme, Anton de Bies, Linar Ogenia e.a.

genre: kinderen en familie, toneel, dans

inleiding

Om 19.45 vindt er een gratis inleiding plaats. Andrea Leine interviewt schrijver van de voorstelling en creative director van Right About Now Inc, Maarten van Hinte.

 

Recensies

Theaterkrant

-
"In het bloedmooie STATUS brengen de makers van RIGHTABOUTNOW INC. verschillende stijlen en podiumkunstdisciplines naadloos bij elkaar. De opwindende mengvorm staat ten dienste van een ontroerend verhaal over generatie- en cultuurverschillen die net zo flu"

bekijk recensies (1)