Terug

Sweet Demon | try out

LeineRoebana

vr 12 okt 2018 20:30 tot 21:40  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


"Doordat je in deze voorstelling het contrast tussen mannen en vrouwen niet meer hebt, kun je alle gradaties van mannelijk- en vrouwelijkheid in deze vijf dansers des te beter zien."  Interview over Sweet Demon, Het Parool, Jacq Algra

Sweet Demon van het choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana is een voorstelling waarin de onstuimige dans van vijf onvermoeibare mannen de hoofdrol speelt.

Sweet Demon begint bij de muzikale expressiviteit van het lichaam: ook zonder klank is het danserslichaam muziek. Georganiseerd geluid wordt georganiseerde beweging. En bewegen doen de vijf mannen in Sweet Demon met overgave; al dan niet geordend. Ze laten uitersten tussen verstand en passie, vrolijkheid en somberheid, uitputting en verstilling vervloeien en gaandeweg ontstaat een indringend en liefdevol beeld van liquid gender; het idee dat de tegenstelling mannelijk/vrouwelijk niet zo gebeiteld is als ze lijkt.

Naast Uri Eugenio, al jaren gezichtsbepalend bij LeineRoebana, dansen Michael Sastrowitomo, Rob Polmann en jonge honden Andrea Pisano en Timon de Ridder. In Sweet Demon geven zij ziel en lichaam voor hun passies en obsessies.

Ideeën van avant-garde theaterregisseur Richard Foreman, die in de jaren ‘80 furore maakte met zijn Ontological-Hysteric Theater maakten LeineRoebana nieuwsgierig. Voor Foreman leidt een verhaal af van de waarheid. De focus op een verhaal maakt ons blind voor verbanden tussen toevalligheden. Hij wil, net als het Surrealisme, ruimte geven aan de logica van het onwaarschijnlijke; aan de fantasie en het onbewuste. Sweet Demon geeft hieraan een fysieke vertaling: een voorstelling die meesleept en tegelijk op het verkeerde been zet. www.leineroebana.com

choreografie: Andrea Leine & Harijono Roebana – dans: Uri Eugenio, Michael Sastrowitomo, Rob Polmann, Timon de Ridder, Andrea Pisano.

LeineRoebana is het dansgezelschap van Andrea Leine en Harijono Roebana dat in 1994 internationaal doorbrak en sindsdien een belangrijke plaats in het dansveld inneemt. Zag Pina Bausch dans als theater, voor LeineRoebana schuilt de kracht van dans in haar overeenkomsten met muziek. Samenwerkingen met musici, zoals violiste Liza Ferschtman (Smell of Bliss), componist Iwan Gunawan (GhostTrack, LIGHT), zangeres Claron McFadden (Merg, GAP) en vele anderen zijn daarvan het dankbare en succesvolle gevolg.

genre: dans

inleiding, 20.00

LeineRoebana nodigt u uit om kennis te maken met dansers, choreografen, musici en de inspirerende demonen: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open. Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces worden gedeeld en vragen worden beantwoord.

openbare repetitie

Op woensdag 10 oktober om 19.00 uur opent LeineRoebana speciaal voor u de deuren van het repetitielokaal. U maakt nader kennis met het de choreografen, de dansers en het maakproces van de voorstelling.  

los € 10 / € 5 in combinatie met een ticket voor Sweet Demon op vr 12 of za 13 okt. meer

Arrangementen