Terug

Frascati Producties / Anoek Nuyens & Rebekka de Wit

Tenzij je een beter plan hebt

wo 11 okt 2017 20:30 tot 21:40  |  MK2zaal (theaterzaal)

In een Japans onderzoeksstation voor apen woont een chimpansee die veel beter dan mensen getallenreeksen bleek te kunnen onthouden. In allerijl werden mensen met een fotografisch geheugen bijeengetrommeld om het tegen de aap op te nemen. Honderdvijftig jaar na Darwin willen we kennelijk nog steeds beter zijn dan dieren. Laat staan dat we gelijk zouden zijn aan planten of dingen. En dat is niet alleen omdat we daarmee heel wat rechten zouden inleveren, maar ook omdat het daadwerkelijk onze verbeelding voorbij gaat. Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?

Inmiddels roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en worden er steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij je een beter plan hebt. www.tenzijjeeenbeterplanhebt.nl

concept, tekst & spel: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit – eindregie: Davy Pieters – muziek: Christiaan Verbeek – coproductie: De Nieuwe Tijd

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Anoek Nuyens is theatermaker, schrijver en journalist. Haar werk strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. In 2013 ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Ze publiceerde verschillende reportages en essays voor o.a. De Correspondent en Rekto:Verso over cultuur, politiek en geschiedenis. Ook is ze curator van het verdiepingsprogramma Nieuwe Grond van het Nederlands Theater Festival.

Rebekka de Wit (Santiago de Chile, 1985) is schrijver en theatermaker. Haar theaterwerk bevindt zich altijd op een snijvlak tussen fictie en realiteit, politiek en poëzie, tussen humor en verdriet.  Met haar afstudeervoorstelling (Conservatorium Antwerpen, afdeling Woord) Hoe dit het verhaal werd won ze in 2012 de Theater aan Zee Jongtheaterprijs. Daarna volgden onder meer Heimat, Woudlopers Handboek, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek en Ik weet er te weinig van. Haar werk is tegelijkertijd persoonlijk en politiek, ernstig en geestig, kwetsbaar en ontwapenend. Vanaf 2017 heeft ze mede de artistieke leiding bij theatergezelschap De Nieuwe Tijd. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Ze schrijft voor de Correspondent, kunsttijdschrift Oogst, Rekto:Verso.

Tenzij je een beter plan hebt is een coproductie met De Coproducers. Onder de noemer De Coproducers geven acht Nederlandse kwaliteitstheaters (Rotterdamse Schouwburg, Frascati, Theater aan het Spui, De NWE Vorst, De Verkadefabriek, de Toneelschuur, Theater Kikker en de Zwolse theaters) een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod. 

genre: toneel

Optie C - denktank

Aansluitend aan de theatervoorstelling vindt in elke speelstad de doorlopende denktank Optie C plaats. De voorstelling opent de verbeelding, Optie C maakt het concreet. Met wetenschappers, politici, psychiaters, activisten filosofen en het publiek gaan Nuyens en De Wit het gesprek aan. In iedere stad maken ze een nieuwe stap in hun zoektocht naar antwoorden: Wat moeten we doen om een nieuwe orde af te dwingen.


Gast: Erno Bernardus Eskens (schrijver en politicoloog)
Vooral bekend door zijn filosofische pleidooi voor dierenrechten en als popularisator van de filosofie. Met zijn boek Democratie voor Dieren trad Eskens naar voren als zelfstandig denker. Het boek haalde de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2010 (prijs voor het meest prikkelende filosofieboek). In het boek analyseert Eskens de radicale tak van de dierenbeweging en ontwikkelt hij een juridisch-filosofische dierfilosofie. Op 23 september 2015 promoveerde Erno Eskens aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Momenteel is hij hoofd van het cursusinstituut van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

 

Recensies

Parool

-
"Soms lijkt het allemaal volslagen ironisch, dan weer volstrekt integer"

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Een onderhoudende filosofische stand-up theatervoorstelling"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"In ‘Tenzij je een beter plan hebt’ delen deze twee jonge dertigers hun zoektocht naar vorm en inhoud met hun publiek."

Ze doen dat afwisselend lichtvoetig en serieus, toegewijd aan hun onderzoek en met een ondertoon van lichte zelfspot, wanneer ze even een afstandje nemen en naar zichzelf kijken.

bekijk recensies (3)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu