Terug

Hedda Gabler

Theater Utrecht

vr 28 apr 2017 20:30 tot 23:10  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Na zijn geroemde Nora neemt regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht nu Hedda Gabler van Henrik Ibsen ter hand, met Karina Smulders in de titelrol. Deze klassieker van meer dan honderd jaar oud wordt gespeeld in historische kostuums. Tegelijkertijd schetst Delpeut in zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl een intens, ontroerend en alarmerend portret van deze tijd: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Een nieuwe grote zaal-voorstelling van Theater Utrecht met in de cast behalve Karina Smulders en Guy Clemens ook Peter Blok, José Kuijpers, Reinout Bussemaker, Astrid van Eck en Anne-Chris Schulting.

In Delpeuts regie wordt Hedda Gabler niet gedreven door verveling maar door de intense drang een leven te leiden dat echt is en de moeite waard en door de diepe pijn en verwarring van iemand die haar weg niet vinden kan.

Na een maandenlange huwelijksreis nemen Hedda (Karina Smulders) en haar kersverse echtgenoot, de academicus Jurgen Tesman (Guy Clemens), intrek in hun tot in de puntjes ingerichte villa. Tesman staat op het punt professor te worden en Hedda is klaar voor een leven in de high society. De komst van Lövborg (Reinout Bussemaker), Tesmans grote concurrent en Hedda's voormalig minnaar, gooit roet in het eten. Tesmans academische en financiële toekomst staat opeens op losse schroeven.

Hedda is intelligent en ad rem maar haar enige talent is volgens haar om zich 'dood te vervelen'. En ze is door haar vader, Generaal Gabler, opgevoed met Spartaanse waarden en een mannelijke erecode. Het is misschien wel daarom dat alles in haar leven zich vertaalt in strijd: Met haar echtgenoot Jurgen en zijn Tante Juul (José Kuijpers) die Hedda willen inkapselen in een gezapig burgermansbestaan. Met huisvriend Brack (Peter Blok) die in het verstandshuwelijk kansen ziet voor een driehoeksrelatie. En met schoolvriendin Thea (Astrid van Eck) strijdt ze om de ziel van Eilert Lövborg, de enige man waar ze ooit verliefd op was. Het is een oorlog op alle fronten die zelfs een generaalsdochter niet winnen kan. Uit lijfsbehoud begint ze een gruwelijk spel van verleiding, manipulatie en destructie. www.theaterutrecht.nl

tekst: Henrik Ibsen - regie & muziek: Thibaud Delpeut - spel: Karina Smilders, Reinout Bussemaker, Peter Blok, Guy Clemens, Astrid van Eck, José Kuijpers & Anne-Chris Schulting

genre: toneel

4,60 sterren

Gemiddelde waardering: 4,60 sterren

A.M. Wessels

5 sterren

Mooi expressief theater met glansrollen voor Karina Smulders en regisseur Delpeut! Mooiste "Noorse" voorstelling die ik ooit zag.

Beckers

5 sterren

de uitvoering zou zonder pauze mogen. De reacties van de spelers op elkaar waren soms net een fractie te snel; dit ging ten koste van het spanningsveld. De kwinkslagen gaven de inhoud "lucht". Al met al een mooie voorstelling.

J. Verelst

5 sterren

Hans-Albert

5 sterren

Het was echt weer eens genieten van het fraaie toneelspel, zeker van de hoofdrolspeelster. De combi van antieke kledij en modern taalgebruik e.d. werkte goed. En het decor paste bij het stuk.

H. Joosten

5 sterren

Geweldig

bekijk reacties (5)

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Stemmige en krachtige Hedda Gabler"

"In een stemmige, bijna klassieke enscenering brengt Delpeut Ibsens verfijnde psychologie, verrijkt met hedendaagse inzichten, glashelder voor het voetlicht. Zonder grote theatrale gebaren of kunstmatige modernisering: taal en spel mogen simpelweg schitteren. Het maakt zijn ‘Hedda Gabler’ sober, krachtig, evenwichtig, en uiterst overtuigend."

Theaterkrant

- >5,0 sterren
"Onderhuids kokend theaterspel"

“Dit ‘kostuumdrama’ doet geen moment gedateerd aan, in tegendeel: ondersteund door deze opvallende vormgeving levert de groep van zeven acteurs een heldere, hedendaagse, hardvochtige en bij vlagen ook zeer geestige voorstelling af.”

“Het is werkelijk subliem: terwijl de anderen om haar heen blijven hangen in hun schrik, maakt Karina Smulders met haar subtiele, onderhuids kokende toneelspel Hedda’s reactie even invoelbaar als afschuwwekkend.”

Parool

- >4,0 sterren
"Regisseur Thibaud Delpeut maakte van Hedda Gabler een kostuumdrama. In het kille decor laat hij zijn acteurs schitteren"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"In Hedda's dodenhuis doolt actrice Karina Smulders rond als geweldige vertolker van de titelheld"

Het is knap acteren; tegelijk vraag je je af waarom al die mensen überhaupt nog moeite voor haar doen. Hedda is een vrouw met een voltooid leven.

Leidsch Dagblad

-
"Karina Smulders schittert als Hedda Gabler in gedegen voorstelling"

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Klassieker Sober en gedegen opgevoerd"

"Vanaf het eerste moment dat Hedda Gabler het toneel betreedt heeft zij een getormenteerde, kwaadaardige blik in haar ogen. Karina Smulders speelt haar alsof ze volledig door gekte is bevangen, steeds snel schakelend tussen hysterische grillen en een laatste restje realiteitszin. De actrice speelt dit absoluut overtuigend, al maakt dit haar personage allerminst sympathiek. (…) Uiteindelijk is deze ‘Hedda Gabler’ van Theater Utrecht gewoon een prima gespeelde, sobere en gedegen klassieker."

Trouw

- >3,0 sterren
"Geraffineerd spel Smulders in voorspelbare ‘Hedda Gabler’"

"Mooi doet Delpeut dat wel door – meteen een beeldende verbinding tussen de negentiende eeuw en nu – ‘Hedda Gabler’ als kostuumstuk op te voeren. De hooggesloten boordjes van de mannen en de nauwsluitende korsetlijfjes van de vrouwen (…) vormen een expressief schurende combinatie met het zwarte doos-decor en de prettig opgefriste vertaling (Karst Woudstra). Maar wat deze voorstelling weer boven het niveau van onderhoudend uittilt, is het geraffineerde spel van Karina Smulders. Behendig schakelt zij tussen puur onaangenaam en verwend, frivool of intrigant, verbitterd en wanhopig. In haar Hedda tekent zich de tragiek af van een vrouw die meester wil maar niet kan zijn over haar leven. Een vrouw met wie je, ondanks haar hardheid, toch mededogen krijgt."

bekijk recensies (7)

Arrangementen

Brasserie reservering

Brasserie reservering 18:00

Laat u verrassen door het Menu du Jour : elke dag een ander menu zodat wij u kunnen laten proeven van het seizoen en altijd het verste van het verste kunnen opdienen tegen goede marktprijzen. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. . menu
Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.