Terug

Thuislozen

Theater Utrecht & Adelheid&Zina

wo 31 okt 2018 19:00 tot 22:30  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Een rommelig plein in een stad, bevolkt door maatschappelijk ontheemden. Verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees, dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. In Thuislozen (1997) toont de Zweedse schrijver Lars Norén een wereld die we maar al te goed herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan. Het is ongemakkelijk om te zien hoe 'gewone' mensen om welke reden dan ook zichzelf verliezen. Dus lopen we door. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt maar omkijkt naar die minder gefortuneerde mensen? Hen echt ziet en hoort? Misschien zelfs iets doet?

Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen plaatsen u met hun bewerking van Noréns sociologische theaterstuk Thuislozen midden in de kring van thuislozen en thuiszoekers. U hoort de verhalen van de personages en ervaart hoe de tragische liefde tussen de zwaar-verslaafde Sanna en Micke zich ontvouwt. Lokale 'ervaringsdeskundigen' zoals een wethouder of hulpverleners uit Breda spelen zichzelf in het stuk. Meeslepend, ontroerend en confronterend.

Dit theaterevenement beleeft u in de zaal, op het podium én backstage. De makers dagen u uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Verantwoordelijkheid nemen; voor onszelf én de ander. Welke rol speelt u? www.theaterutrecht.nlwww.zinaplatform.nl

tekst: Lars Norén – regie & bewerking: Thibaud Delpeut, Adelheid Roosen – vertaling: Karst Woudstra  – muziek: Thibaud Delpeut – spel: Claire Bender, George Groot, Ward Kerremans, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Adelheid Roosen, Krisjan Schellingerhout e.a.

Theater Utrecht is op zondag 20 januari 2019 te zien in Theaters Tilburg met de voorstelling Caligula.

genre: toneel

Johan Wolters

21-10-2018

Ik dacht dat deze voorstelling ook in de schouwburg in Arnhem zou komen?!! is dat wel/niet zo???

Max Arian

13-10-2018

Aan het einde loopt het op het podium allemaal door elkaar. Toneelspelers, daklozen, toeschouwers, ze hangen lamlendig rond en je kunt ze bijna niet meer van elkaar onderscheiden. Dat is een zeer heilzame verwarring. Thuislozen van Thibaud Delpeut (Theater Utrecht) en Adelheid Roosen (Zina) laat zien dat het maar een heel dun lijntje is dat de geslaagde burger scheidt van de buitenmaatschappelijke verschoppeling. Scheiding, ontslag, schulden, faillissement, depressie of verslaving, je kunt in één klap in de problemen komen, je wordt uit je huis gezet en plotseling tel je maatschappelijk helemaal niet meer mee.

bekijk reacties (2)

lokale helden

In elke stad spelen lokale helden mee: lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de eigen leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren. In Breda krijgen Trees en Maria van Deze lokale helden SMO Breda (Ik wil meedoen) een rol in het stuk, en spelen zichzelf.

Recensies

Trouw

- >4,0 sterren
"Een fascinerend schouwspel, je gaat van die daklozen houden"

"En na een kleine vier uur, waarbij we ook naast ze op het toneel mogen zitten, stappen we eruit. Een fascinerend schouwspel, want ondanks het ontbreken van dramatische spanningsbogen ga je van veel personages houden. Je voelt hoe ze moeten dealen met dezelfde dilemma's en emoties als wij: ze willen meedoen, voelen onmacht, eenzaamheid, worden verliefd, kennen frustraties én hoop. Makers Thibaud Delpeut (regie) en Adelheid Roosen leggen concrete links met de realiteit, waardoor het verhaal nog dichterbij komt."

NRC

- >4,0 sterren
"De kracht van de regie van Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen is de combinatie van poëzie en ontluisterende rauwheid."

"Thuislozen is een confronterende voorstelling over mensen die aan de schaduwkant van de maatschappij leven. Ze zijn verslaafd, de straat is hun thuis, het liefst gaan we aan hen voorbij en ontkennen hun tragiek. De kracht van de regie van Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen is de combinatie van poëzie en ontluisterende rauwheid."

Telegraaf

- >4,0 sterren
"Thuislozen is een voorstelling die resoneert."

"Het besef dringt keihard binnen dat ’zij’ helemaal niet zoveel van ons verschillen. Zij mogen dan gevangenen zijn van hun verslaving, hun gekte of andere problemen, wij zijn evenmin vrij. Niemand kan zomaar uit de ratrace stappen. Wij zijn daarmee net zo goed gevangenen van het systeem. Alleen al daardoor is Thuislozen een voorstelling die resoneert."

Theaterkrant

-
"Het is confronterend en schrijnend, maar op vele momenten ook ontroerend. Je krijgt stof om nog lang na te denken, over deze personages, over de echte thuislozen van wie je het verhaal hebt gehoord en over jezelf."

Volkskrant

-
"Een macaber mozaïek van dolende mensen"

bekijk recensies (5)