Terug

Un ballo in maschera

Opera Zuid & philharmonie zuidnederland

za 26 mei 2018 20:00 tot 23:00  |  Jupilerzaal


Un ballo in maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaats van handelingen veranderen. Ondanks talrijke veranderingen is deze opera een meeslepend en duister drama dat zijn betovering dankt aan de achterdocht en vele samenzweringen. Dit intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, waarzeggerij, verraad en een koningsmoord tijdens een gemaskerd bal, wordt door Opera Zuid gebracht in de originele Zweedse versie.

Samenzweerders hebben het voorzien op koning Gustav III van Zweden. Ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Ankastrom, legt Gustav het dreigend gevaar naast zich neer. Net als de voorspellingen van helderziende Mme Ulrica Arvedson. Zijn gevoelens gaan uit naar Amelia, de vrouw van Ankastrom. Deze liefde is wederzijds. Tijdens een ontmoeting, verschijnt onverwacht Ankastrom. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zicht tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om deze om te tuin te leiden, wisselen beide heren van kleding. Eenmaal aangekomen in de stad richten de samenzweerders zich tot de vermeende koning. Amelia werpt zich tussenbeide waardoor haar identiteit onthuld wordt. De samenzweerders bespotten Renato, waarop hij zich bij de vijanden van de koning aansluit. Tijdens een gemaskerd bal volgt de niet meer te keren ontknoping waarmee de voorspelling van Mme Arvedson in vervulling gaat.

Philharmonie zuidnederland, onder leiding van de jonge talentvolle dirigent Karel Deseure, zorgt ervoor dat de prachtige klanken van Verdi u meenemen in deze zinderende opera. www.operazuid.nl

muziek: Giuseppe Verdi – libretto: Antonio Somma – orkest: philharmonie zuidnederland – muzikale leiding: Karel Deseure – Italiaans gezongen, Nederlands boventiteld

genre: opera

4,46 sterren

Gemiddelde waardering: 4,46 sterren

Sanneke

28-05-2018

5 sterren

J. Konings

28-05-2018

5 sterren

De muziek was mooi uitgevoerd, de hoofdrolspelers waren goed bij stem en er werd overtuigend gespeeld, voor ons was het de eerste keer dat we een opera in Nederland bijwoonden. Wij zaten op rij 5; in feite 1e rij, en het was wel heel lastig om de boventitels te volgen, want dan verloor je het toneel uit het oog, ze hangen vreselijk hoog, in feite vind ik het dan geen 1e rang.

Susanne

28-05-2018

5 sterren

Prachtig decor, goede regie. Stemmen niet allemaal even sterk, maar toch een zeer geslaagde avond.

S. Goosen

28-05-2018

5 sterren

Prachtig gezongen, topmuziek goede aanvulling en mooi decor, goede regie.

Nicolette

27-05-2018

5 sterren

L.J.M. Van Gameren

27-05-2018

5 sterren

Zeer wisselende kwaliteit bij zangers. Orkest prima. Twijfelachtige keuzes bij decor. Middelmatig, een zesje. Helaas.

A. Stierman

27-05-2018

5 sterren

We hebben genoten van begin tot eind. Een prachtig opgevoerde opera met geweldige kostuums. Top!

Merel

27-05-2018

5 sterren

Burger

27-05-2018

5 sterren

Fantastisch in alle opzichten!! Wat een zang, orkest, decor en super fijn theater.

A.G. Tempelman

27-05-2018

5 sterren

Fantastische uitvoering. Schitterende decors.

Henri van de Laar

27-05-2018

5 sterren

Fantastische solisten en wat een vormgeving!

Alex

27-05-2018

5 sterren

Net zo goed als 'A Night at the Opera'! Samen met de voorbespreking een prachtige mix van muziek, zang, dans en spel geplaatst in een historische context en een fraai en vernuftig decor.

J.H.M. Bruijns - Smit

27-05-2018

5 sterren

Prachtige opera, geboeid door de mooie zang en het professionele gezelschap! Schitterende muziek gespeeld door een goed orkest!

bekijk reacties (13)

inleiding 19.15

gratis inleiding

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:00

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu