Terug

Esther Apituley

Vivaldi Code Rood

do 19 apr 2018 20:30 tot 22:00  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Geïnspireerd op verschillende werken van Vivaldi ontwikkelde altvioliste Esther Apituley samen met regisseur en schrijver Ko van den Bosch Vivaldi code rood, een theaterconcert naar aanleiding van De vier jaargetijden van Vivaldi. In de tijd van Vivaldi klopten de seizoenen nog. Er waren Winters, Zomers, Lentes en Herfsten. Vivaldi code rood gaat uit van het tegenovergestelde idee: seizoenen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Er wordt gespeeld met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn, van bliksem en ondraaglijke hitte. Zoals het weer, zoals ons humeur, zoals het leven. Niet doorsnee, maar extreem.

“De wereld van klassieke muziek heeft een traditie, is geschoold en serieus. Musici worden geacht precies te spelen wat de componist heeft opgeschreven. Binnen de lijntjes. Een groter contrast met de absurd humoristische teksten van Ko van den Bosch kun je je niet voorstellen. Voor mij een uitdaging om met zijn gedachtengoed aan het werk te gaan. Ik zoek altijd naar contrast en wil graag grenzen verleggen. Samen met Ko wil ik de ruwheid en de humor integreren met een traditionele discipline. Uitdagender kan bijna niet”, aldus Esther Apituley.

Vivaldi code rood is geschreven voor twee actrices, de twee weervrouwen, en zeven musici. Beide weervrouwen zijn gevangen in het format van ‘de weervrouw’, door middel van het bruggetje wordt hun voorspelling van de toekomst, het weer van de komende week, gekoppeld aan wat er die dag gebeurd is. Het verschil tussen de weervrouwen is dat de een het over grote geo-politieke dingen wil hebben, terwijl de ander eerder reageert op wat haar vandaag nu weer is overkomen. Dus het persoonlijke tegenover het globale. Beiden worden geformuleerd in termen van het weer.

Omdat Apituley de extremen in de muziek van Vivaldi wil opzoeken, is het hoog en het laag sterk vertegenwoordigd en kiest zij voor de volgende bezetting: viool, altviool/viool, cello, contrabas, basklarinet/bassax, accordeon, slagwerk. De hoge violen die de kwinkslag en de virtuositeit weergeven, de cello, bas en basklarinet/bassax die het fundament van de harmonie neerzetten. Het slagwerk, de hartslag van de muziek, zal het ritme en de swing van de muziek benadrukken. De accordeon versterkt de algehele harmonie en kan ook solo spelen.

Deze voorstelling werpt een nieuwe blik op de componist Vivaldi, en reflecteert op onze tijd. Maurice Horsthuis, componist en altviolist, begrijpt hoeveel kleuren en techniek een strijkinstrument in zich heeft. Horsthuis is bij uitstek een componist die op een speelse manier met Vivaldi kan omgaan. Lichtvoetig, geestig en ook ontroerend. Hij gebruikt thema’s uit o.a. De vier jaargetijden en maakt daar nieuwe composities van om het passend te maken voor het theater. www.estherapituley.com

tekst & regie: Ko van den Bosch – concept & altviool: Esther Apituley – viool: Floor le Coultre – accordeon: Renee Bekkers – contrabas: Jurjen de Roest – koor: Toonkunstkoor Breda  spel: Annelinde Bruijs, Charlie Chan Dagelet

genre: klassieke muziek

3,22 sterren

Gemiddelde waardering: 3,22 sterren

A.C. Van Turnhout

22-04-2018

5 sterren

het was een mooie voorstelling

Anne-Nel en Ger Dekker

22-04-2018

5 sterren

Wij hebben genoten van zowel het muzikale alsook het verbale en fysieke optreden van de artiesten. Het was voor ons een hele belevenis in deze combinatie en voor herhaling vatbaar

S.E.M. Van Nieuwkerk

22-04-2018

5 sterren

Goede muziek, prima voorstelling.

H.L.M.B. Leijdekkers

20-04-2018

5 sterren

A.J.J.M. Slemmer

20-04-2018

5 sterren

Het was een mooie en verrassende uitvoering van de muziek van Vivaldi. Wij hebben er van genoten!

Jeanin

20-04-2018

5 sterren

Ik vond er niets aan helaas . Muziek was mooi. Rest een chaotisch iets zonder verhaallijn. Niet aan te bevelen helaas. Ze deden zeker hun best

J. Marcelissen

20-04-2018

5 sterren

Moest in het begin even wennen, maar de frustratie van de twee nieuwslezeressen kwam goed tot uiting. Knap weergegeven

Henk

20-04-2018

5 sterren

Onsamenhangend geheel. Teksten van moderne kretologie zonder een duidelijke verhaallijn. Overgangen muziek-tekst nogal willekeurig.

L. Van Haperen

20-04-2018

5 sterren

Niet helemaal ons 'ding': hadden eigenlijk niet verwacht de hele klimaatsverandering en bijbehorende ellende aan te moeten horen. De muziek was wel mooi.

J.van Valkenburg

20-04-2018

5 sterren

Fantástisch! Gewaagd, creatief en zeer muzikaal! ”Verhaal” is ondergeschikt, ook de klanken van de tekst waren prachtig!

J.A.M. Van Horen

20-04-2018

5 sterren

Verbinding tussen Vivaldi's Vier Jaargetijden en de milieuproblemen in deze tijd kan beter worden uitgewerkt. De onderlinge haat en nijd tussen de nieuwslezer en de weervrouwen is eerder storend dan dat het iets toevoegt. De rol van het koor is niet helemaal duidelijk.

M.C. Van der Linden

20-04-2018

5 sterren

Muziek prima verhaal beetje dun!

R. Segeren

20-04-2018

5 sterren

Verrassend, en vernieuwend ,Het was totaal theater,met prachtige muziek en zang . ,Het genre opera,klassieke muziek dekt echt de lading niet Het was onverwacht een ,,pareltje!

Margo

20-04-2018

5 sterren

Heel verrassend!! Geweldige musici en mooi gezongen en geacteerd. Leuke bijdrage van het Toonkunstkoor.

A.M. Peltenburg

20-04-2018

5 sterren

flitsende start met op deze wijze het te laten regenen. verfrissend om op een andere manier te luisteren naar klassieke muziek

M. Van Dijk

20-04-2018

5 sterren

Onderhoudende voorstelling, muziek heel mooi. Start met regenjassen aardig, maar een beetje onhandig uitziend. Weervrouwen aanvankelijk te aanwezig en te afleidend soms. In de loop van de voorstelling werden de weervrouwen beter. Woord en taalspel was goed. Wel veel herhalingen van het onderwerp. Regenjassen zongen mooi. Groep op zich weifelend, moeite met zichzelf presenteren. Koor mag wat professioneler opkomen, Misschien in zomerjurkjes of mooie kleding! Samenvatting: muziek heel mooi, weervrouwen iets te aanwezig, koor zong mooi, maar het onzekere geslenter met de regenjassen deed wel wat afbreuk aan het geheel.

Cietje

20-04-2018

5 sterren

Te weinig muziek, Vivaldi nauwelijks herkenbaar. Het toneel er bij vond ik nergens op slaan.

Jenny

20-04-2018

5 sterren

Waanzinnig knap gespeeld, gezongen, geacteerd. Maar vooral ook hoe verrassend het geheel met elkaar klopte; hoe je binnen een bekend thema van de vier-jaargetijden zo origineel kan zijn. Knap hoor!

bekijk reacties (18)

Recensies

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Een associatief stuk met typische Ko van den Bosch-wendingen: grappig, poëtisch en melig"

NRC

- >4,0 sterren
"Vivaldi Code Rood is een ervaring van de bovenste plank. Dat is dankzij het idee om Vivaldi's evergreen De vier jaargetijden te kruisen met de actuele thematiek van klimaatverandering. Het resultaat is een collage van sketches en muziek, die vertolkt word"

bekijk recensies (2)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.