Terug

Esther Apituley

Vivaldi Code Rood

do 19 apr 2018 20:30 tot 22:00  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Geïnspireerd op verschillende werken van Vivaldi ontwikkelde altvioliste Esther Apituley samen met regisseur en schrijver Ko van den Bosch Vivaldi code rood, een theaterconcert naar aanleiding van De vier jaargetijden van Vivaldi. In de tijd van Vivaldi klopten de seizoenen nog. Er waren Winters, Zomers, Lentes en Herfsten. Vivaldi code rood gaat uit van het tegenovergestelde idee: seizoenen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Er wordt gespeeld met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn, van bliksem en ondraaglijke hitte. Zoals het weer, zoals ons humeur, zoals het leven. Niet doorsnee, maar extreem.

“De wereld van klassieke muziek heeft een traditie, is geschoold en serieus. Musici worden geacht precies te spelen wat de componist heeft opgeschreven. Binnen de lijntjes. Een groter contrast met de absurd humoristische teksten van Ko van den Bosch kun je je niet voorstellen. Voor mij een uitdaging om met zijn gedachtengoed aan het werk te gaan. Ik zoek altijd naar contrast en wil graag grenzen verleggen. Samen met Ko wil ik de ruwheid en de humor integreren met een traditionele discipline. Uitdagender kan bijna niet”, aldus Esther Apituley.

Vivaldi code rood is geschreven voor twee actrices, de twee weervrouwen, en zeven musici. Beide weervrouwen zijn gevangen in het format van ‘de weervrouw’, door middel van het bruggetje wordt hun voorspelling van de toekomst, het weer van de komende week, gekoppeld aan wat er die dag gebeurd is. Het verschil tussen de weervrouwen is dat de een het over grote geo-politieke dingen wil hebben, terwijl de ander eerder reageert op wat haar vandaag nu weer is overkomen. Dus het persoonlijke tegenover het globale. Beiden worden geformuleerd in termen van het weer.

Omdat Apituley de extremen in de muziek van Vivaldi wil opzoeken, is het hoog en het laag sterk vertegenwoordigd en kiest zij voor de volgende bezetting: viool, altviool/viool, cello, contrabas, basklarinet/bassax, accordeon, slagwerk. De hoge violen die de kwinkslag en de virtuositeit weergeven, de cello, bas en basklarinet/bassax die het fundament van de harmonie neerzetten. Het slagwerk, de hartslag van de muziek, zal het ritme en de swing van de muziek benadrukken. De accordeon versterkt de algehele harmonie en kan ook solo spelen.

Deze voorstelling werpt een nieuwe blik op de componist Vivaldi, en reflecteert op onze tijd. Maurice Horsthuis, componist en altviolist, begrijpt hoeveel kleuren en techniek een strijkinstrument in zich heeft. Horsthuis is bij uitstek een componist die op een speelse manier met Vivaldi kan omgaan. Lichtvoetig, geestig en ook ontroerend. Hij gebruikt thema’s uit o.a. De vier jaargetijden en maakt daar nieuwe composities van om het passend te maken voor het theater. www.estherapituley.com

tekst & regie: Ko van den Bosch – concept & altviool: Esther Apituley – viool: Floor le Coultre – accordeon: Renee Bekkers – contrabas: Jurjen de Roest – koor: Toonkunstkoor Breda  spel: Annelinde Bruijs, Charlie Chan Dagelet

genre: klassieke muziek

Recensies

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Een associatief stuk met typische Ko van den Bosch-wendingen: grappig, poëtisch en melig"

bekijk recensies (1)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu