Terug

Volpone

Dood Paard

wo 16 nov 2016 20:30 tot 22:00  |  MK2zaal (kleine theaterzaal)

Het eigenzinnige collectief Dood Paard blinkt uit in het opvoeren van autonome en maatschappijkritische stukken. Met Volpone brengen zij een meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, geschreven door Ben Jonson, een tijdgenoot van Shakespeare. Volpone (vos), een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij stervende is om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) te misleiden. In de hoop Volpones erfgenaam te worden, buitelen ze over elkaar heen in het aanbieden van gunsten. Volpone en zijn bediende Mosca worden echter zo megalomaan in hun manipulatieve spel dat ze uiteindelijk ten onder gaan en alles verliezen. www.doodpaard.nl

spel: Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Julian Maiwald, Michael Yallop

genre: toneel

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Wauters - Maglizza

17-11-2016

5 sterren

bekijk reacties (1)

19.45 gratis inleiding

Dramaturg Florian Hellwig zoomt in deze inleiding kort in op de context van de voorstelling. Hij bespreekt enkele thema's van de bijtende komedie van Ben Jonson , zoals geld en hebzucht en de manieren hoe men een doel tracht te bereiken en iets wil bezitten, bijvoorbeeld met behulp van schijn en bedrog, list en leugens. Wat is de functie en betekenis van een leugen? Waarom liegen wij, en waarom wil men in iets geloven? Hellwig wil laten zien dat deze thema's niets aan actualiteit hebben ingeboet en aansluiten bij nieuwsitems en relevante maatschappelijke vraagstukken van nu. In het huidige tijdperk is het gebruik van maskers evident zoals in de social media en op Internet waar wij doelgericht manipuleren om onszelf en anderen in iets te laten geloven en bezig zijn met valse beloftes. Welke functie heeft de taal om de werkelijkheid naar ons hand te zetten? Hoe ging Ben Jonson de politieke en sociale werkelijkheid van toen in zijn stuk uitbeelden en waar komt de dierenfabel vandaan, en hoe brengt Toneelgezelschap Dood Paard deze satire over misleiding en intriges nu auf die Bühne.

Recensies

de Volkskrant

- >4,0 sterren
"De acteurs in Volpone zijn de ware helden"

Geld, geilheid en talent – dat zijn de drie elementen die in de voorstelling Volpone van Dood Paard vechten om de eer. Waardoor laat de op macht, seks en geld beluste mens zich leiden en hoe verlagen we ons om aan die hebzucht tegemoet te komen? (…) Meteen bij het begin wordt duidelijk dat deze voorstelling een bonte kermis gaat worden, een uitzinnige verkleedpartij vol geschmier en vette effecten. (…) De vele personages worden door slechts vijf acteurs gespeeld en het gaat allemaal zo snel dat er aan alle verwikkelingen aanvankelijk geen touw vast te knopen valt. (…) Maar gaandeweg wordt duidelijk dat deze strak doorgevoerde, overdreven aangezette speelstijl goed werkt: petje op, hoedje af, rollende ogen, gillende actrices, smijten met babypoeder, rookgordijnen en echte gordijnen als in een poppenkast – alles illustreert deze mallemolen van menselijk handelen. (…) De acteurs zijn de ware helden. Strak gespannen en vol overgave verrichten zij hier een krachttoer: Manja Topper, Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel op volle kracht, de jonge Lotte Dunselman als nieuwkomer en Jorn Heijdenrijk als Volpone. Zonder de anderen tekort te doen: die Jorn is om op te vreten zo goed.

NRC

- >4,0 sterren
"Dood Paard bewijst speels bestaansrecht in ‘Volpone’"

De satirische komedie ‘Volpone’ (1606) van de Britse toneelschrijver Ben Jonson, tijdgenoot van Shakespeare, krijgt door het gezelschap Dood Paard een briljant-grimmige vertolking. (…) In een groteske speelstijl met zichtbare verkleedpartijen, een rookmachine en snelle scènewisselingen verbeelden de acteurs de machinaties rondom Volpone. (…) Jonson transformeert de menselijke hebzucht naar het dierenrijk, wat een schitterende vondst is. (…) Met ‘Volpone’ bewijzen Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel en Manja Topper dat een groep als Dood Paard noodzakelijk is. Als een van de weinigen laten zij zien dat theater een spel is. Heijdenrijk acteert zelfs opeens als een tovenaar door in zijn monoloog over geld met een zaklampje te spelen. Opeens brandt het, dan is het weer weg. Mooier beeld van de vluchtigheid van al het materiële is nauwelijks denkbaar. 

bekijk recensies (2)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.