Terug

Wachten op de barbaren

Toneelschuur

za 30 jan 2016 20:30  |  MK2zaal (kleine theaterzaal)

Wachten op de barbaren van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee (In Ongenade) is een hartverscheurende, realistische fabel over totalitaire regimes en hun impact op het leven van het individu. Bij een ingedutte grenspost vertegenwoordigt de Magistraat al tientallen jaren het gezag. Tot de regering op een dag een onderzoek instelt naar dreigende vijanden. Een bijzondere combinatie van theater, dans, video en geluidsdecor door regisseur Michiel de Regt en de internationaal bekende choreograaf Iván Pérez. www.toneelschuurproducties.nl

tekst: J.M. Coetzee – bewerking & vertaling: Janine Brogt – regie: Michiel de Regt – spel: Jan-Paul Buijs e.a. – geluidsontwerp: Wilko Sterke

genre: toneel

3,67 sterren

Gemiddelde waardering: 3,67 sterren

Patrick & Marion

31-01-2016

5 sterren

Een fabel, die goed wordt neergezet. Jean Paul, Ines, Majon, Orla e.a. allemaal heel knap van jullie! Chapeau! Boeiend van het begin tot het eind!

Megan (15jaar)

31-01-2016

5 sterren

Het was naar mijn mening erg verwarrend, er was als het waren een verteller en 3 meisjes die zijn emoties duidelijk maakten met dans. Ik had het me heel anders voorgesteld.

P.P.M. Van Wingerden

31-01-2016

5 sterren

Door de danseressen ontstond de verdieping

bekijk reacties (3)

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Coetzee op toneel: ernstig en relevant"

Goed gezien, van regisseur Michiel de Regt, hoezeer J.M. Coetzees allegorische roman ‘Waiting for the barbarians’ (1980) van toepassing is op de huidige tijd, en op Europa’s worsteling met de vluchtelingenstroom. (…) De Regt maakt van ‘Wachten op de Barbaren’ (…) een hybride theatervorm van literair verteltoneel en dans. De knappe bewerking vat de overtuigende vertelstem van de roman in een compacte, stilistisch bijna even fraaie monoloog, gespeeld door Jan Paul Buijs. Buijs, met warrige grijze pruik, wordt geflankeerd door drie danseressen, die onderliggende emoties, onuitgesproken thema’s of plotlijnen illustreren, terwijl ze en passant zwijgend figureren in een reeks bijrolletjes. De redelijke stem van de magistraat contrasteert fraai met hun soms onbeheersbare lichamen: hun bewegingen zijn sensueel, bevreemdend. Zij vertegenwoordigen het exotisme, het vreemde, het onkenbare – dat de magistraat ondanks zijn menslievende aard ook angst inboezemt. (…) Wachten op de barbaren is een sobere, ernstige, literaire voorstelling die tot nadenken stemt. Verzorgd, esthetisch en ambachtelijk.

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Wachten op de barbaren, relevant en actueel, grijpt je bij de strot."

Jan Paul Buijs speelt een waanzinnig knappe rol: geen moment glipt de concentratie uit zijn vingers, zijn spel blijft scherp en krachtig

Parool

- >4,0 sterren
"De sfeer is beklemmend. Jan Paul Buijs zet de Magistraat mooi neer in al zijn ambivalentie."

NRC

- >4,0 sterren
"De Regt maakt van Wachten op de Barbaren een hybride theatervorm van literair verteltoneel en dans."

De knappe bewerking vat de overtuigende vertelstem van de roman in een compacte, stilistisch bijna even fraaie monoloog, gespeeld door Jan Paul Buijs. Wachten op de barbaren is een sobere, ernstige, literaire voorstelling die tot nadenken stemt. Verzorgd, esthetisch en ambachtelijk.

de Volkskrant

- >4,0 sterren
"Regisseur Michiel de Regt en choreograaf Iván Pérez hebben met Wachten op de barbaren, naar het prachtige boek van J.M. Coetzee, de actualiteit bij de strot."

Net als in de roman is de magistraat een gecontroleerde, afstandelijke verteller. Acteur Jan-Paul Buijs heeft een dictie en grijze pruik die er perfect bij passen. Zijn te jeugdige lijf geeft, slim bedacht, de rebelse binnenkant van zijn personage een uitweg, in nonchalante poses en balorig geschop. Behendig switcht hij soms van perspectief, naar kolonel Joll of het gevangen genomen barbarenmeisje.

bekijk recensies (5)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

Laat u verrassen door het Menu du Jour : elke dag een ander menu zodat wij u kunnen laten proeven van het seizoen en altijd het meest verse kunnen opdienen tegen goede marktprijzen. Of ga voor een van de klassieke gerechten van Spécialités de Chassé die wij het gehele jaar serveren. menu