Terug

DOX

Wat me niet breekt (maakt mij niet noodzakelijk sterker) (12+)

Toneel
Ontroerend
do 14 nov 2019 19:30 tot 20:35  |  Kinlyzaal

Jimmy wordt op zijn elfde uit huis geplaatst en groeit op in een woongroep. Hoe is het om op te groeien als je ouders er níet voor je zijn. Wat mis je? Wie helpt je? Wat voel je? Wat maak je mee? Dat verhaal wordt nauwelijks verteld. De makers van Bromance geven kinderen die opgroeien zonder ouders een stem.

Opgroeien zonder ouders

Regisseur Timothy de Gilde en schrijver Joachim Robbrecht opnieuw in de belevingswereld van de jongeren. In de voorstelling ben jij, als publiek, Jimmy. Een verhaal over vallen en opstaan met herkenbare situaties voor iedereen, zelfs als je geen moeilijke jeugd hebt gehad.

Autodidact en upcoming choreograaf Dalton Jansen neemt de choreografie voor zijn rekening. Hij groeide zelf op zonder ouders in de buurt en neemt zijn ervaringen mee in het maken van de choreografie voor deze nieuwe voorstelling. Jansen heeft de afgelopen jaren met zijn choreografieën meerdere prijzen behaald. In 2017 heeft hij met The Double Collective Hip Hop Games gewonnen: een grote, internationale wedstrijd in Frankrijk. Naast choreograaf werkt Dalton ook als begeleider in een woongroep voor jongeren.

Schrijver Joachim Robbrecht sprak voor de toneeltekst diverse jongeren, professionals en ook Dalton Jansen als ervaringsdeskundige. Vijfvoudig Krekel winnaar Timothy de Gilde maakt alles tot een pakkend geheel. Hij heeft samen met Robbrecht al vele jeugdtheatervoorstellingen op zijn naam staan. Hij schuwt geen gevoelige onderwerpen zoals seksualiteit, genderfluïditeit of zelfmoord. De Gilde en Robbrecht wonnen in 2016 de Gouden Krekel voor de voorstelling Bromance.

De makers
Na het grote succes van de voorstelling Bromance, duiken regisseur Timothy de Gilde en schrijver Joachim Robbrecht opnieuw in de belevingswereld van de jongeren. NRC over Timothy’s werk: “Het sterke aan het werk van Timothy de Gilde (36) is dat hij complexe onderwerpen als seksualiteit, genderfluïditeit of zelfmoord aansnijdt, zonder dat zijn voorstellingen moralistisch worden.” In de nieuwe voorstelling van DOX krijgen de jongeren die opgroeien zonder ouders een stem. Upcoming choreograaf Dalton Jansen groeide zelf op zonder ouders om hem heen. Hij neemt de choreografie voor zijn rekening. www.wijzijndox.nl

tekst: Joachim Robbrecht – regie: Timothy de Gilde – choreografie: Dalton Jansen - spel & dans: Olaf Ait Tami, Nastaran Razawi Khorasani, Nimuë Walraven, Nadine Wijshoff, Shelley Bos, Bram Walter

genre: kinderen en familie, toneel

2,00 sterren

Gemiddelde waardering: 2,00 sterren

Kiekie Everling

04-11-2019 in De Goudse Schouwburg

5 sterren

Ik ben van mening dat het een doodsaaie voorstelling was, daarin tegen was het drankje wel lekker, ik heb gekozen voor een cocktail met fruit erin. Het fruit was minimaal een week over datum maar desalniettemin smaakte het best prima.

bekijk reacties (1)