Terug

Werther

Opera Zuid

za 2 dec 2017 20:30 tot 22:50  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Met de typische romantische opera vol weltschmertz maakte Massenet zich definitief los van de traditie van de Franse Grand Opéra. Hij concentreerde zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers. Werther gaat over de passionele en getormenteerde belevingswereld van een uitzonderlijke jongen die het uiteindelijk moet afleggen tegen zijn eigen hartstocht. Goed hoorbaar in de muziek zijn de overweldigende emoties die de romantiek eigen zijn, soms lieflijk en vloeiend, dan weer opzwepend en geëxalteerd.

Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die wordt gedreven door hartstocht. Zijn grote liefde Charlotte is echter al verloofd met een ander. Nadat Charlotte enkele maanden getrouwd is met Albert, verklaart Werther haar nogmaals zijn liefde. Zij wijst hem wederom af. Desondanks krijgt hij Charlotte niet uit zijn hoofd en blijft hij pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen raakt Werther steeds meer terneergeslagen en hij wordt zelfs geplaagd door zelfmoordgedachten. Op kerstavond herleest Charlotte alle liefdesbrieven die Werther haar de afgelopen maanden heeft gestuurd. Plotseling staat Werther voor haar en doet een laatste poging Charlotte te overtuigen van zijn liefde. Radeloos rent Charlotte weg, waardoor Werther besluit een einde te maken aan zijn lijden. Terwijl de klanken van kerstliederen weerklinken, haast Charlotte zich terug naar Werther en geeft eindelijk toe dat ze altijd van hem gehouden heeft. Haar eerste kus is echter meteen zijn laatste.

De regie is in handen van Sybrand van der Werf, die eerder bij Opera Zuid zijn operadebuut maakte met de succesvolle productie Tsaar Saltan en in het theatermakerteam zat van Le nozze di Figaro. Decorontwerper is Erik Goossens; de kostuums worden ontworpen door Jorine van Beek, bekend van de Opera Zuid-productie Manon en lichtontwerper is Alex Brok. Philharmonie zuidnederland staat onder leiding van de veelbelovende jonge dirigent Pieter-Jelle de Boer, die met deze productie zijn debuut maakt. www.operazuid.nl

muziek: Jules Massenet – libretto: Edouard Blau, Paul Miliet, Georges Hartman – regie: Sybrand van der Werf – orkest – philharmonie zuidnederland – muzikale leiding: Pieter-Jelle de Boer – Frans gezongen, Nederlands boventiteld

genre: opera

4,27 sterren

Gemiddelde waardering: 4,27 sterren

E. van Boxtel

06-12-2017

5 sterren

Prachtige voorstelling, mooi inventief decor, geweldig gezongen.

M.A.H. Jansen

04-12-2017

5 sterren

Mooi verhaal, heel begrijpelijk vertaald. Mooi samenspel.

Ada de Haan

04-12-2017

5 sterren

Prachtige muziek van Massenet, Geen spektakel maar sobere, mooie opvoering in een simpel maar mooi decor. Uitstekend gezongen. Voorbespreking van Joke Veltman was onontbeerlijk vanwege deze tamelijk onbekende opera

Medeiros

03-12-2017

5 sterren

L. Denis

03-12-2017

5 sterren

Geweldige regie, solisten en orkest! Nog steeds jammer dat er niet meer Nederlands talent kansen krijgt!!

V.L.M. Dijkstra-Van Den Bemt

03-12-2017

5 sterren

Prachtig gezongen, goed orkest, mooi gespeeld, schitterende decors

Marianna

03-12-2017

5 sterren

mooie voorstelling: goede zangers, in al zijn eenvoud toch fraai en effectief decor

J. Brouwer

03-12-2017

5 sterren

De informatiebijeenkomst VOORAF hebben wij zeer gewaardeerd. Prima voorbereiding voor deze fraai uitgevoerde opera Werther.

W.A. De Kan

03-12-2017

5 sterren

J.A. Colijn

03-12-2017

5 sterren

Prachtig decor en goede enscenering en prima stemmen, kortom genieten.

P.J.H. Den Hartog

03-12-2017

5 sterren

Prachtig decor, goede stemmen, goede performance. Een onbekende opera geeft verrassingen.

bekijk reacties (11)

inleiding 19.45

gratis inleiding

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Werther door Opera Zuid is bewonderenswaardig muzikaal drama"

NRC

- >4,0 sterren
"Massenets Werther krijgt een tijdloze glans"

Trouw

- >3,0 sterren
"Op het toneel is Florieke Beelen een interessante Charlotte. Beelen heeft de stem en de kleuren voor deze rol"

De Limburger

- >4,0 sterren
"Mooie cast in boeiende Werther"

[...] "Dat verbod en die eed die ze gedaan heeft, worden in de nieuwe enscenering van Jules Massenets Werther bij Opera Zuid door regisseur Sybrand van der Werf verbeeld door de veelvuldige verschijning van de moeder. Als een spook, van top tot teen in het diep-donker-rood gekleed, verschijnt zij in de coulissen, aan het eind van de voorstelling zelfs in veelvoud. ... [...] de Opera Zuid-bezoeker mag zich tweeëneenhalf uur lang koesteren in de warme laatnegentiende-eeuwse Franse klanken van de lyrische Massenet, uitgevoerd door een puike philharmonie zuidnederland, gedirigeerd door Pieter-Jelle de Boer, en een mooie zangerscast. ... Florieke Beelen is een voorbeeldige Charlotte, sterk van karakter en stem, en met een mooie Franse dictie. Ook de rollen van Albert (Ivan Thirion) en Sophie (Anna Emelianova),[...], worden uitmuntend ingevuld. ... Zelfs de kleinere rollen van de vrienden Johann en Schmidt worden met Marcel van Dieren en Marcel Reijans heel overtuigend ingevuld."

Theaterkrant

- >4,0 sterren
"Nieuwe wind bij Opera Zuid"

[...] "Dat er bij Opera Zuid een nieuwe wind waait nu intendant Waut Koeken daar de scepter zwaait is wel duidelijk. Met de Werther van Jules Massenet gaf hij in elk geval een opvallend visitekaartje af. ... Deze Massenet is goed voor een heerlijk avondje uit. Het is laagdrempelig en behoorlijk traditioneel, maar tegelijk sober, modern en minimalistisch. ... Bij hem (Sybrand van der Werf) is Werther zeker niet de enige de lijdt aan de liefde en het leven. Sterker nog: de figuur van Charlotte komt op de voorgrond te staan. ... Dat ze (Florieke Beelen) een indrukwekkende stem heeft liet ze meerdere malen horen. ... Voor dirigent Pieter-Jelle de Boer was deze Massenet zijn vuurdoop in de opera-bak. [...] een formidabele prestatie. Hier klonk Massenet vaak op zijn zwierigst en verleidelijkst, vol gepassioneerde melodieën en met een rijk harmonisch palet. [...] al met al een topprestatie van deze jonge Nederlandse dirigent."

bekijk recensies (5)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu