Terug

Het Zuidelijk Toneel

Zeventien

di 21 nov 2017 20:30 tot 21:45  |  MK2zaal (theaterzaal)

Zeventien is een voorstelling van en door vijf (moslim)meisjes. Met regisseur Eva Line de Boer zoeken ze naar de ideale manier om zichzelf en hun dromen in beeld te brengen. Zeventien is een leeftijd waarop je net tussen alles inzit, op de drempel naar volwassenheid. Verdwaald tussen verschillende culturen gaan Ayisha, Elem, Şeyda, Tuğçe en Sanaz op zoek naar wie ze zijn, welke film hun leven het dichtst benadert en hoe ze het liefst gezien worden.

"Ik weet dat ik ben, omdat de ander er is." Dit citaat van de Poolse journalist Kapuściński vormt bij Het Zuidelijk Toneel het uitgangspunt. Piet Menu, artistiek leider, verwoordt het zo “Ik ben mezelf pas Belg beginnen voelen door in Nederland te gaan wonen. Juist de ontmoeting met een ander zorgt voor inzicht in jezelf, nieuwe wereldbeelden en gevoelens als respect, begrip of jaloezie.” Zeventien is de eerste voorstelling in een reeks van artistieke ontmoetingenOp school praat iedereen over de lange zomervakantie met vriendinnen aan het strand, daarna het studentenleven, de droombaan en natuurlijk de prins op het witte paard. Ik droom met ze mee, heel eventjes toch... Maar dan word ik wakker geschut. Mijn leven is als een Bollywood film, eentje met veel dans erin.Lang dacht ik dat mijn ouders uitgehuwelijkt waren, maar op een dag heb ik hun liefdesbrieven gevonden. “Yes! Betrapt! Ze zijn dus wel gewoon verliefd geweest!”. Ik draag graag zalmroze. Dat past bij mij: lief en meisjesachtig. Ik ben eigenwijs, heb veel oog voor detail, ben emotioneel, een tikje egoïstisch én behulpzaam.

Zeventien is een voorstelling van en door een zevental jonge moslima's. Samen met regisseur Eva Line de Boer zoeken ze naar de ideale manier om zichzelf in beeld te brengen. Hoe zien ze de toekomst, wat zijn hun dromen en als welk filmgenre zien zij hun leven het liefst? Een voorstelling over wat zij willen, moeten en kunnen geloven.

Artistiek leider Piet Menu wil de blik van de ander tonen. Want de ander geeft ons inzichten, wereldbeelden, gevoelens als respect, empathie, jaloezie en afkeer. Daarom maken we de aankomende jaren heel bewust voorstellingen met niet-acteurs. Mensen die voor velen van ons die ander zijn. Zeventien is de eerste in deze reeks voorstellingen. www.hzt.nl

regie: Eva Line de Boer - spel: Seyda Bahadin, Elem Çilingir, Sanaz Mohammadi, Ayisha Siddiqi, Tuğçe Yavuz - muziek: Harpo 't Hart

Eva Line de Boer studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling Euphoria (2014) won ze de Ton Lutz Prijs. Met haar laatste voorstelling Dit gebeurt allemaal tegelijk  (2016) won zij de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Haar voorstellingen gaan over kijken en bekeken worden. Voor deze voorstelling wordt zij uitgedaagd om de esthetiek van de jongeren over te nemen en haar eigen waarden en ideeën over theater uit te dagen.

genre: toneel

Recensies

Theaterkrant

-
"Zeventien op zijn sterkst in alle soberheid."

Bijvoorbeeld wanneer Tuğçe Yavuz rustig uitlegt wat er in haar omgaat na de terroristische aanslag op het concert van Ariana Grande in Manchester.’ Integer, relevant en kwetsbaar. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen.
Integer, relevant en kwetsbaar. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen.

Brabants Dagblad

-
"De prachtige vormgeving en het gevoel van de toeschouwer heel nauw bij de voorstelling betrokken te zijn, zorgen ervoor dat Zeventien komend najaar weleens een grote hit zou kunnen worden in de theaters."

Omroep Brabant

-
"Zeventien, laat vooral zien dat vijf moslima's vijf eigen verhalen hebben en dat ze zich niet op een hoop láten vegen. Wie de kans krijgt: kíjken!”"

bekijk recensies (3)

Arrangementen

Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu
Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.