Terug

Theater Sonnevanck & Nederlandse Reisopera

Zwijnenstal (8+)

Verrassend
Toneel
Muziek
wo 16 okt 2019 15:00 tot 16:15  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Een spannende muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld met Ilsa Warringa en Rop Verheijen (bekend van De Luizenmoeder).

Overal zingt het wonderbaarlijke verhaal rond over de gelukkige en altijd lachende dieren van de Dierenboerderij, die hun boer hebben verjaagd en nu alles zelf doen. Zingend werken ze op hun eigen land. Ze stellen hun eigen Regels op, beslissen alles samen en iedereen doet waar hij of zij het beste in is. Dus Knokker, het sterke paard, bouwt en sjouwt terwijl de slimme varkens Admiraal en Hagel heel belangrijke gesprekken voeren. Zonder De Mens is iedereen gelijk, toch?

Dan, opeens, verdwijnt Hagel. De Regels veranderen, zonder dat erover gestemd wordt. Waarom klinkt de muziek van de dieren steeds droeviger, ze zijn toch nog steeds eigen baas? En wie is dat onbekende schaap dat opeens verschijnt?

Zwijnenstal is een spannende, humoristische familievoorstelling met heel veel livemuziek. Over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.

Marije Gubbels - schrijver en regisseur 

"Zoals ik mijn familievoorstellingen vaker baseer op klassieke boeken en verhalen, ben ik ook bij Zwijnenstal geïnspireerd door een bekend boek: Animal Farm van George Orwell. Ik vind het leuk om met een blik van nu naar de thema's van zo'n boek te kijken en te bedenken hoe ik die interessant, grappig en spannend kan maken voor kinderen. Maar waar dat verhaal wel heel erg zwaar en politiek is en over het communisme gaat, inspireert het me nu om op een wat eenvoudigere manier te kijken naar macht. Het begint met mooie idealen en prachtige principes. Waarom blijft daar vaak zo weinig van over als iemand de baas wordt?"

coproductie
Zwijnenstal is een coproductie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera.

tekst & regie: Marije Gubbels - compositie muziek: Thijs Borsten – livemuziek: Robbrecht Van Cauwenberghe, Frank Stukker - spel & zang: Freek den Hartogh, Rop Verheijen, Ilse Warringa en Whitney Sawyer

genre: kinderen en familie, opera, toneel

Recensies

Volkskrant

- >5,0 sterren
"Zwijnenstal is muziektheater voor het hele gezin, zónder dat de boodschap verloren gaat. (...) niemand heeft nog een reden om niet te gaan"

Theaterkrant

-
"Met vier geweldige acteurs en twee muzikanten, die van Bach naar marsmuziek, van chanson naar country schakelen, maken Theater Sonnevanck en De Nederlandse Reisopera tijdloos muziektheater"

De Volkskrant

- >5,0 sterren
"Zwijnenstal, naar Orwells Animal Farm, is muziektheater voor het hele gezin, zónder dat de maatschappijkritiek verloren gaat"

Het gezellige antropomorfisme (dieren kunnen praten en denken als mensen) ten spijt, is Orwells verhaal een grimmige en pessimistische visie op de maatschappij. (…) Zeker geen kinderboek dus. Toch is ‘Zwijnenstal’ (…) geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder. Een kunststukje. Zonder dat de maatschappijkritische boodschap verloren gaat, hebben de makers er muziektheater voor het hele gezin van gemaakt. Met een diverse cast van dieren en leuke boerderijliedjes op bajan (soort accordeon) en banjo, over dat alle dieren gelijk zijn, maar sommige dieren meer gelijk dan anderen. Die dieren worden gespeeld door vier eersteklas komedieacteurs: Ilse Warringa en Rop Verheijen, beiden bekend van de tv-komedie De luizenmoeder, hier minstens zo goed als de heersende varkens, aangevuld met Freek den Hartogh (…) en Whitney Sawyer. (…) Gubbels heeft haar tekst volgestopt met actuele verwijzingen naar onder meer de bio-industrie, het hoofddoekverbod (een linten-in-de-manenverbod voor pony’s) en asielzoekersbeleid. Daarmee krijgt ‘Zwijnenstal’ ook een betekenislaag voor de wat oudere bezoekers, en heeft niemand nog een reden om niet te gaan kijken.

bekijk recensies (3)