Terug

Cursus kunst en filosofie IV

do 21 feb 2019  | 19.30  |  Dansstudio

In zijn nieuwste boek Zullen we contact houden stelt Rob van Gerwen een pijnlijke, maar noodzakelijke diagnose: we communiceren alleen nog maar via apparaten. Door nieuwe technologie en de nadruk op alles wat meetbaar is, wordt het unieke van de mens, onze geest, bedreigd. Onze menselijkheid staat op het spel. Gelukkig biedt Van Gerwen een uitweg. We moeten een nieuwe filosofische houding ontwikkelen waarin er ruimte is voor de menselijke subjectiviteit. Zijn boek is de leidraad voor een nieuwe, levendige cursus, boordevol voorbeelden en filosofische analyses.

do 31 jan: totaliteitsfantasieën
De geest staat onder druk, hoewel ze de kern van ons leven vormt. Van Gerwen schetst de tegenstelling aan de hand van onze totaliteitsfantasieën: een alwetende god, totale objectivistische wetenschappelijke kennis en, recent, big data analyses. Die zouden allemaal beter zijn dan ons eindige subjectieve perspectief op de werkelijkheid waarin we leven.

do 7 feb: praktijken en de moraal 
De leefwereld is die van praktijken en de moraal. Wat zijn de kenmerken van praktijken (aanwezigheid, lichamelijke logica, deugden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en toewijding, authenticiteit, aankijken, contact) en welke rol spelen de wetenschappen en ‘het internet’ daarin? Mag ‘het internet’ (Twitterstormen) morele keuzes forceren?

do 14 febwaarneming en de geest 
Hoe moeten we waarneming en de geest begrijpen? Vinden die plaats in onze hersenen en zien we ze in onze MRI-scans? De geest en onze waarneming zijn wel subjectief, maar niet privaat: we delen ze met de werkelijkheid en met anderen en precies dat is cruciaal voor ons leven.

do 21 feb: Beeld, af-beelding, voor-beeld 
Hoe zit het met de verhouding tussen het beeld van onze waarnemingen en de afbeeldingen die we er van maken? Kunnen we elkaar en onszelf authentiek afbeelden? Wat betekenen aanwezigheid (waarneming) en afwezigheid (online, afbeelding) voor ons handelen en de moraal? De moraal worstelt tegenwoordig met de invloed van het internet, gelukkig; maar graaft ze diep genoeg? Hoe kan subjectiviteit zich verdedigen? In de kunst?. Deze cursus heeft als aanleiding het verschijnen van Van Gerwens nieuwe boek over dit onderwerp, bij Klement, in oktober 2018.

do 31 jan & do 7, 14 & 21 feb - 19.30-21.30 - hele serie € 68 / per avond € 20