Stichting Theateralliantie

logo TA

Het Chassé Theater is niet enkel een huis van cultuur, dat ruimte biedt aan voorstellingen en films. Sinds enkele jaren speelt het theater ook een actieve rol in de totstandkoming van voorstellingen. Een concreet voorbeeld hiervan is de Stichting Theateralliantie. In 2013 opgericht door Joop van den Ende, telt de stichting zeven vaste leden: DeLaMar Theater Amsterdam, Luxor Theater Rotterdam, Theater Orpheus in Apeldoorn, MartiniPlaza in Groningen, Parkstad Limburg Theaters, het Wilminktheater in Enschede en het Chassé Theater.

Het voornaamste doel van de alliantie is het mogelijk maken van grootschalige en bijzondere theaterproducties voor het grote publiek. Ze doet dit door de productionele samenwerking tussen theaters te bevorderen, waardoor risico’s gespreid kunnen worden en meer mooie producties tot stand kunnen komen.

In theaterseizoen 18|19 ondersteunt de Theateralliantie verschillende producties, waarvan de volgende in het Chassé Theater te zien zijn: Sophie, We zijn hier voor RobbieThe color purple en The Addams family.


De organisatie

Er zijn structureel zeven theaters lid van de alliantie: het DeLaMar Theater in Amsterdam, het Luxor Theater in Rotterdam, Theater Orpheus in Apeldoorn, MartiniPlaza in Groningen, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, het Wilminktheater in Enschede en Chassé Theater.

De stichting heeft een onbezoldigd bestuur dat toezicht houdt op de juiste uitvoering van de doelstellingen en financiële stromen. Het bestuur bestaat uit:

Cees Langeveld, directeur Chassé Theater, voorzitter
Peter Prein, secretaris-penningmeester
Edwin van Balken, directeur DeLaMar Theater
Meta Neeleman, directeur Theater Orpheus

Daarnaast is er een adviescommissie:
Joop van den Ende, mede-voorzitter supervisory board Stage Entertainment
Albert Verlinde, managing director Stage Entertainment Nederland


Voorgaande producties

Thomas Acda speelde de hoofdrol van Tevye in Fiddler on the roof, die drie weken in Breda te zien was.  Met ‘If I were a rich man’ en vele andere beroemde evergreens, gaat het stuk over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint. Een dynamische voorstelling met veel dans en muziek, die entertaint in grootsheid en ontroert in intimiteit. Deze musical toont ons de betekenis van familie in een veranderende wereld waarin wij overeind proberen te blijven met onze tradities.

"Tevje ontroert in nieuwe Fiddler" - NRC **** | "Acda is een sympathieke goedzak" - BNdeStem **** | Telegraaf **** | Volkskrant **** | Trouw ****
Gemiddelde waardering bezoekers Chassé Theater: 4,2 uit 5

De Tweeling speelde in theaterseizoen 2015-2016 in 9 Nederlandse theaters. Een puur Nederlandse en geheel nieuwe productie, naar het boek van Tessa de Loo. Na het succes van War Horse gaf Stichting Theateralliantie opdracht tot de productie van deze bijzondere musical over een tweeling die op vroege leeftijd van elkaar gescheiden wordt en elkaar vele jaren later weer terugvindt. De Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat ze in twee werelden geleefd hebben. Een confronterend en ontroerend verhaal, met prachtige rollen van Rosa da Silva en Hanna van Vliet en speciaal voor de voorstelling geschreven muziek door Ilse de Lange en J.B. Meijers. 

“Meesterwerk!” – Dagblad vh Noorden ***** | “Prachtige, inhoudelijke totaalproductie” –Telegraaf ***** | NRC **** | Trouw **** | AD **** 
Gemiddelde waardering bezoekers Chassé Theater: 4,6 uit 5


In theaterseizoen 2014-2015 was de overweldigende voorstelling War Horse te zien in zes grote Nederlandse Theaters. Stichting Theateralliantie nam het initiatief voor deze productie, die honderden volle zalen trok en uitsluitend juichende recensies ontving. War Horse vertelde het verhaal van het oorlogspaard Joey en zijn baasje, die in de Eerste Wereldoorlog elkaar uit het oog verliezen. Na een lange avontuurlijke zoektocht vinden ze elkaar terug. Een spannend en ontroerend verhaal, dat door de levensechte dieren en het fascinerende decor een ware theaterbelevenis was. 

“Een show die je gezien moet hebben” – Telegraaf ***** | “Topniveau!” – NRC **** | Dagblad vh Noorden **** | Metro **** 
Gemiddelde waardering bezoekers Chassé Theater: 4,7 uit 5