Stichting Theateralliantie

logo TA
In 2013 werd de Stichting Theateralliantie opgericht voor Joop van den Ende en Peter Prein. Het voornaamste doel is het mogelijk maken van grootschalige en bijzondere theaterproducties voor het grote publiek. Dit zijn met name multidisciplinaire producties met een internationale uitstraling.

Omdat hier veel bij komt kijken zijn dit kostbare producties. Stichting Theateralliantie wil bijdragen aan het realiseren van dit soort producties in Nederland, door onder meer de productionele samenwerking tussen theaters te bevorderen, waardoor risico’s gespreid kunnen worden. Daarnaast biedt de Stichting Theaterallianties deze producties en samenwerkingsverbanden financiële ondersteuning als dat nodig is.


De organisatie

Er zijn structureel zes theaters lid van de alliantie: het DeLaMar Theater in Amsterdam, het Luxor Theater in Rotterdam, Theater Orpheus in Apeldoorn, MartiniPlaza in Groningen, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en natuurlijk het Chassé Theater. Voor de productie van Fiddler on the roof zijn er twee theaters aangesloten: Zwolse Theaters en het Wilminktheater in Enschede.

De stichting heeft een onbezoldigd bestuur dat toezicht houdt op de juiste uitvoering van de doelstellingen en financiële stromen. Het bestuur bestaat uit:

Cees Langeveld, directeur Chassé Theater, voorzitter
Peter Prein, secretaris-penningmeester
Edwin van Balken, directeur DeLaMar Theater
Meta Neeleman, directeur Theater Orpheus

Daarnaast is er een adviescommissie:
Joop van den Ende, mede-voorzitter supervisory board Stage Entertainment
Albert Verlinde, managing director Stage Entertainment Nederland


Fiddler on the roof

Vanaf oktober 2017 presenteert Stichting Theateralliantie Fiddler on the roof. Op deze pagina leest u alles over de voorstelling, die begin 2018 in het Chassé Theater speelt.

“Fiddler on the roof is een ijzersterke musical met een aangrijpend verhaal over traditie, migratie en spanning tussen bevolkingsgroepen. Een thema bij uitstek passend in het huidige tijdsgewricht. Gelardeerd met heerlijke muziek die lang in het geheugen blijft naklinken”, aldus directeur van het Chassé Theater – Cees Langeveld. Lees hier overige reacties van de theaterdirecteuren.


Voorgaande producties
De Tweeling speelde in theaterseizoen 2015-2016 in 9 Nederlandse theaters. Een puur Nederlandse en geheel nieuwe productie, naar het boek van Tessa de Loo. Na het succes van War Horse gaf Stichting Theateralliantie opdracht tot de productie van deze bijzondere musical over een tweeling die op vroege leeftijd van elkaar gescheiden wordt en elkaar vele jaren later weer terugvindt. De Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat ze in twee werelden geleefd hebben. Een confronterend en ontroerend verhaal, met prachtige rollen van Rosa da Silva en Hanna van Vliet en speciaal voor de voorstelling geschreven muziek door Ilse de Lange en J.B. Meijers. 

“Meesterwerk!” – Dagblad vh Noorden ***** | “Prachtige, inhoudelijke totaalproductie” –Telegraaf ***** | NRC **** | Trouw **** | AD **** Gemiddelde waardering bezoekers Chassé Theater: 4,6 uit 5

 

In theaterseizoen 2014-2015 was de overweldigende voorstelling War Horse te zien in zes grote Nederlandse Theaters. Stichting Theateralliantie nam het initiatief voor deze productie, die honderden volle zalen trok en uitsluitend juichende recensies ontving. War Horse vertelde het verhaal van het oorlogspaard Joey en zijn baasje, die in de Eerste Wereldoorlog elkaar uit het oog verliezen. Na een lange avontuurlijke zoektocht vinden ze elkaar terug. Een spannend en ontroerend verhaal, dat door de levensechte dieren en het fascinerende decor een ware theaterbelevenis was. 

“Een show die je gezien moet hebben” – Telegraaf ***** | “Topniveau!” – NRC **** | Dagblad vh Noorden **** | Metro **** Gemiddelde waardering bezoekers Chassé Theater: 4,7 uit 5