Tineke Schouten

Eén van de meest succesvolle vrouwen in de Nederlandse showbizz, een boegbeeld én een buitenbeentje in het Nederlandse cabaret. Al sinds de jaren tachtig weet Tineke Schouten, de veelvuldig bekroonde ‘koningin van de typetjes’ met onnavolgbare parodieën, hilarische sketches en komische persiflages uitverkochte zalen te laten bulderen van het lachen. Legendarische typetjes als Lenie uit de Takkestraat, Bep Lachebek en de Telefoniste staan in het collectieve geheugen van inmiddels meer dan drie generaties gegrift.

De carrière van Tineke Schouten in vogelvlucht

Tineke Schouten werd in 1954 geboren voor het podium. In haar tienerjaren vervolgde ze haar grootste kinderdroom en bestormde talentenjachten, zoals Attent op Talent van Jos Brink. Al op 18-jarige leeftijd betrad ze met regelmaat het podium van Muzeval Cabaret in Utrecht. Bij de Utrechtse cabaretier Herman Berkien leerde ze vervolgens de fijne kneepjes van het vak. Eenmaal solo op de vloer ging haar carrière als een speer. Met haar tweede onewomanshow Op En Top Tien introduceerde ze Lenie uit de Takkestraat en brak ze landelijk door. Sindsdien weet Tineke Schouten al meer dan twintig theatertournees uit te verkopen en generaties gezinnen aan de buis te kluisteren met registraties en tv-shows.

In 2004 vierde de inmiddels tot ereburger van Utrecht benoemde Tineke Schouten haar 25-jarig jubileum en bekroonde Koningin Beatrix haar status als artieste van en voor het volk met een lintje en benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In 2011 vereeuwigde de theaterwereld vervolgens ook haar status als boegbeeld van het Nederlands cabaret met een borstbeeld in Koninklijk Theater Carré. En in 2014 kreeg ze de Nederlandse Cabaret Oeuvreprijs uitgereikt. Bekroond en gelauwerd schudt Tineke, inmiddels oma, nog steeds nieuwe kleurrijke shows en types uit haar mouw. “Al 35 jaar, en de sleet zit er nog steeds niet op,” aldus de Volkskrant. Over haar show T-splitsing schreef het AD dat het "misschien wel haar beste ooit" is, en bekroonde deze met ★★★★★. 

In seizoen 18|19 komt ze met een Highlights show: Hoogtepunten uit haar schatkist aan hilarische sketches, typetjes en liedjes in ‘een nieuw jasje’ passeren de revue.

Quotes van Tineke Schouten in interviews

“Ik maak voorstellingen voor de gezellige mens”

“Ik zou het verschrikkelijk vinden als mensen na afloop zeggen: ‘Ik vond er geen moer aan!’ Dan ben ik staat het geld terug te geven."

“Omdat ik ze zelf schrijf, raken de liedjes me echt. Het gaat over dingen die mij bezig houden.”

“Ik ben een familiemens en helemaal tevreden als de kinderen maar gezond en wel zijn.“

“Het is hard werken, maar ik weet waar de lach zit. Zoals mijn moeder altijd zei: ‘Doorzetten en niet zeuren’.”