Kunstenaars Park Zuiderhout presenteren tentoonstelling in Chassé Theater

Vrijdag 13 januari 2023 is in de projectruimte van het Chassé Theater de tentoonstelling De Ontmoeting geopend. In de tentoonstelling zijn de resultaten van drie kunstenaars te zien die in 2022 als artist-in-residence verbleven in Park Zuiderhout. Samen met de bewoners maakten zij kunstwerken die tot en met 12 februari 2023 gratis te bekijken zijn in het Chassé Theater.

AIR De Missie

Onder de noemer ‘AIR De Missie’ - waarbij AIR staat voor artist-in-residence - nodigde Park Zuiderhout in 2021 en 2022 drie kunstenaars per jaar uit, om de betekenis te onderzoeken van religie, zingeving en spiritualiteit in de hedendaagse samenleving. Gedurende drie maanden woonden en werkten de kunstenaars in het Missiehuis, waarbij het contact met de bewoners van Park Zuiderhout centraal stond. De resultaten van de laatste editie zijn in de projectruimte van Chassé Theater Breda te zien.

Componist Yannick Verhoeven maakt in het dagelijks leven muziek voor in clubs en op festivals maar zijn aanpak op Park Zuiderhout was radicaal anders. Geïnspireerd door zijn ontmoetingen met de bewoners, componeerde Verhoeven een nieuwe, rustgevende soundtrack. Kunstenaar Jenny Ymker figureert normaliter zelf in de settings die ze creëert en fotografeert. Bij Park Zuiderhout koos ze voor negen bewoners, die figureren in hun eigen verhaal. Kunstenaar Wia van Dijk werkt al langer aan haar levensader project. Hiervoor nodigde ze bewoners uit om kleuren te kiezen op basis van hun gevoelens en herinneringen gerelateerd aan elk decennium van hun leven.

“Je kan veel zelfhulpboeken lezen, maar misschien is het handiger om aan iemand die al een heel leven achter zich heeft gehad te vragen wat nou precies geluk brengt. Wat zinvol is om je leven aan te besteden.”

-Kunstenaar Yannick over de tentoonstelling

Marjolein van de Ven, conservator moderne en hedendaagse kunst van Stedelijk Museum Breda, gaf in haar openingswoord van de tentoonstelling aan dat kunst een belangrijke rol kan spelen in het verrijken van de leefwereld en vitaal houden van de geest van ouderen. Tegelijkertijd zijn kunstenaars volgens haar vaak ongevraagd heel goed in het voorhouden van een spiegel: door te reflecteren op onderwerpen die binnen de zorg spelen, maar ook door het huidige systeem te bevragen en nieuwe perspectieven te bieden.

De ontmoeting is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en Park Zuiderhout en is tot en met 12 februari gratis te bekijken in de expositieruimte van het Chassé Theater, aan de voorkant van het pand.